Norske regnskapsbyråer sin fremtid

Finnes det noen interessante oppkjøpskandidater blant norske byråer? Vil også de mindre byråene overleve? Hør hva som ble sagt på debatt på NARF årsmøte.

SandraAndre dagen på NARF årsmøte handler om regnskapsbyråene sin fremtid.
– I dag skal dere få bli med på en fremtidsreise, åpner Sandra Riise, adm. dir i NARF (Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening)
– I dag skal vi se nærmere på den teknologiske utvikling og dens betydning for regnskapsbyråbransjen, sier dagens konferansier, Oddvar Stenstrøm.

Ingen interessante byråer i Norge
På scenen samlet flere av de som leverer programvare til regnskapsbyråene til debatt.
– Det finnes nesten ingen interessante oppkjøpskandidater blant norske regnskapsbyråer i Norge i dag, uttaler Helge Strømme fra Xledger. Bakgrunnen for dette er at han mener de ikke jobber effektivt og moderne nok. Derfor er ikke de byråene som har exit som sin strategi interessante nok objekter. Nils Vold fra Visma er delvis enig, men tror dette er i ferd med å endre seg.
–        De som klarer å konkurrere på en ny måte, med ny teknologi og en ny forretningsmodell, vil bli interessante, sier Nils Vold som tror det vil komme noen konsolideringer innen byråbransjen fremover.

 

Kommer det nedskjæringer?

Med konsolideringer og effektivisering er det lett å tenke seg at alle de må byråene forsvinner. Det gjør de nødvendigvis ikke.

–        Små byråer kan fint overleve dersom de klarer å finne sin nisje og/eller effektiviserer seg, er svaret fra panelet.

Automatisering er et stikkord som stadig dukker opp i debatten. Regnskapsførerne skal ikke bruke masse tid på å punche inn data, dette skal automatiseres.  Med EDAG fra 2015 skal rapporteringen til myndighetene også effektivisering med elektronisk skattekort, og en rapport til myndighetene hver måned. Utviklingen vil presse alle regnskapsbyråer inn i en effektiviseringsprosess.

–        Med effektivisering tenker jeg at man kutter ned i antall ansatte. Betyr det at om noen år vil det bare være 30 mennesker på en konferanse som denne?, spør Oddvar Stenstrøm.

Svaret på det fra panelet er klart NEI. Regnskapsførerne vil bare gå mer over i rollen somr rådgivere.

–        Denne bransjen sitter på utrolig mye kompetanse og kunnskap, om ting som mange firmaer trenger hjelp til. Vi tror at i stedet for å bruke tid på manuelle prosesser, kan man nå begynne å tilby flere rådgivningstjenester som det er et betalingsvillig marked for, sier Nils Vold.

– Se på dette som en mulighet

Når man snakker om fremtiden, og at man må omstille seg for å overleve, kan det høres ut som regnskapsbyråene går inn i en vanskelig epoke. Det er ikke riktig. Dette er også en mulighetens tidsalder hvor nye byråer kan vokse seg større, hvor byråene kan arbeide smartere og dermed øke inntjeningen.

 

 

About

Maia Håland jobbet med innholdsproduksjon på digitale flater i Visma Software.
Connect with Maia: