Gå til hovedsiden

Hva skjer ved overgang til nettbasert økonomisystem?

Økonomisjef Rade Kocovski i Visma Software AB forteller hvilke fordeler et skybasert forretningssystem har endret hans arbeidshverdag.

Overgang til nettbasert ERP-system
Overgang til nettbasert ERP-system

Fra ubevisst til målbevisst

Radee Kocovski i Visma Software AB
Økonomisjef: Rade Kocovski i Visma.

Før jeg begynte å jobbe i Visma tenkte jeg ikke så mye over hvilken type økonomisystem jeg brukte. Om systemet var lokalt installert eller i skyen var uvesentlig, så lenge det fantes bra funksjoner og jeg kunne eksportere viktig data til Excel.

Mitt syn forandret seg derimot ganske raskt etter noen måneder som økonomisjef i Visma Software AB. Jeg innså at vi i dag har et veldig transaksjonstungt økonomisystem. I vår hovedbok benytter vi flere ulike dimensjoner som er nødvendig for oss når vi skal rapportere og ferdigstille bokføringen.

Dette er for så vidt ikke så unormalt, sammenlignet med andre bedrifter jeg har jobbet i tidligere. Å ha flere dimensjoner er nokså vanlig praksis når det kommer til å benytte seg av et økonomisystem. Det finnes imidlertid ett stort problem: bortsett fra økonomiavdelingen, er det ingen som har tilgang til tallene. 

Les også: Hva er et ERP-system? Alt du må vite om ERP

Sanntidsrapportering i skyen

Hvorfor er denne mangelen på tilgang problematisk? Grunnene er flere. Økonomiavdelingen må bruke mye tid på å sammenstille rapporter for å få frem gode beslutningsgrunnlag og levere til beslutningstakere. Om det oppstår behov for å justere noe, er ikke fleksibiliteten i systemet stor, og dessuten må man helt tilbake til start.

De siste årene har vi lykkes i å løse rapporteringsbehovene med moderne BI-systemer. Vi skaper datalager med data fra ulike systemer, for så å produsere gode rapporter og levere sanntidsdata til store deler av organisasjonen.

Business Intelligence (BI) er et nyttig verktøy og et must i dagens forretningsklima, etter min mening. Derimot løser ikke BI-systemer alle utfordringer. Vil du ha en løsning som støtter vekst og fremfor alt forandring, må du ha et skybasert økonomisystem som også tilbyr skalerbarhet.

Frihet til å arbeide hvor og når som helst

Ganske raskt innså jeg hvor mye tid jeg sparte på å kunne gjøre enkle oppgaver fra mobilen. Blant annet:

  • godkjenning av fakturaer
  • godkjenning av utlegg og reisekostnader
  • tid- og avviksrapportering
  • tilgang på data utenfor kontoret

Forandringstakten i omverdenen øker stadig og vi må tilpasse oss hvordan verden faktisk ser ut i dag. Mange jobber hjemmefra, tar fri midt på dagen for å jobbe på kvelden, eller gjør unna arbeidsoppgaver på reisefot. Det går ikke lengre an å kikke bakover; ledere og ansatte tvinges til å tenke nytt. I mine øyne gir et skybasert økonomisystem skalerbarhet, forutsetninger og fremfor alt fleksibiliteten som vi behøver for vokse og utvikle bedriften i dagens marked.

Rade Kocovski
Økonomisjef
Visma Software AB

Bør du bytte ERP-system? I så fall: når?

Mange av de bedriftene som står overfor et skifte av ERP-system, vil vurdere nettbasert ERP. I vår guide ser vi nærmere på dette alternativet, og gir deg tips til hvordan nettbaserte løsninger kan bidra til å effektivisere bedriften i fremtiden.

Last ned guiden «10 grunner til å velge nettbasert ERP»

Mest populære