Gå til hovedsiden

Næringsoppgaven nærmer seg – unngå hodebry og økonomiske tap

For noen dager sider publiserte e24.no denne artikkelen som omhandler selvangivelsen 2014 for små bedrifter. Her ble det gitt mange gode tips og innspill fra eksperter som næringsdrivende kan dra nytte av.

Unngå hodebry og økonomiske tap ved næringsoppgaven
Næringsoppgaven 2014 nærmer seg

Dette blogginnlegget er basert på innhold fra denne artikkelen.

 

Involvere regnskapsfører i utfylling av næringsoppgaven?

Fristen for å fylle ut næringsoppgaven er 31. mai for dem som leverer elektronisk. Fristen for selvangivelsen for personlig næringsdrivende som leverer på papir, er 30. april. Selvangivelsen for lønnstakere og pensjonister skal leveres elektronisk senest 30. april.

Har du en ganske liten omsetning, kan det være fristende å spare penger på å fylle ut næringsoppgaven selv. Men i lengden risikerer du både unødvendig hodebry og økonomiske tap ved å ikke engasjere en regnskapsfører.

 

Les også vårt blogginnlegg om å ta regnskapet selv eller i samarbeid med en regnskapsfører.

 

Skatteetaten lover forenkling i skatterapportering for de minste virksomhetene

Regiondirektør i Skatteetaten, Øivind Strømme, innrømmer at det på nåværende tidspunkt er flere utfordringer ved å være næringsdrivende uten regnskapsfører, men lover at det skal bli lettere. En forenklet skatterapportering for de minste virksomhetene skal være på plass i begynnelsen av 2016.

«Alle næringsoppgaver behandles på samme måte, men vår tydelige erfaring er at det blir oftere kontakt med skattyter for å få korrigert oppgaver når regnskapsfører og/eller revisor ikke benyttes», ifølge Strømme.

 

Kjøp noen timer på slutten – det behøver ikke å koste mye penger

«Selv om man ikke trenger noen til å føre regnskap gjennom hele året, så anbefaler jeg å kjøpe noen timer fra regnskapsfører på slutten til å fylle ut næringsoppgaven», sier Pål Stavrum som er gründer bak nettstedet Miniforetak.no, og har holdt mange kurs og foredrag om drift og økonomi i små foretak.

Stavrum legger til at mange føler seg utrygge på utfylling av næringsoppgaven, og ser på det som et ork.

«Da er det bedre å bruke tiden på det man har mulighet til å tjene penger på i stedet, og la regnskapsføreren gjøre det han eller hun er god på», er anbefalingen fra Stavrum.

Uansett om du velger å bruke regnskapsfører eller ikke, understreker Stavrum viktigheten av å ha ryddighet og struktur i bilagene. «Har du god orden, så vil også regnskapsføreren bli billigere», minner Stavrum om.

 

Risikerer straffeskatt ved feil

Skattefrister for næringsdrivende
10. april: Merverdiavgiftsoppgaven – frist for levering og betaling
30. april: Frist for levering på papir
31. mai: Frist for å søke om utsatt levering
31. mai: Frist for elektronisk levering

Jonny Lium, daglig leder i Conta systemer, forteller at de erfarer at mange gjør et forsøk på å fylle ut næringsoppgaven selv, men at de – etter å ha laget mye rot og brukt mye tid – likevel ender med å gå til regnskapsfører i siste liten.

Han mener at ett av de største problemene for personer med små foretak er at de ikke vet forskjell på regnskapsmessige og skattemessige resultat, og at de kan ende opp med å betale for mye skatt.

NARF-advokat per-Ole Hegdahl påpeker at dersom du som næringsdrivende gjør feil i skatte- eller avgiftsrapporteringen som fører til at du betaler for lite i skatt eller avgift, kan du forvente strenge sanksjoner i form av straffeskatt fra skattemyndighetene.

«Skatte- og avgiftsregelverket er ganske komplisert, og næringsdrivende bør gjør det de er best på – nemlig å drive sin virksomhet», er anbefalingen fra Hegdahl.

 

Les også vårt blogginnlegg fra Visma Advokater om hvordan du kan unngå rentetillegg ved skattesmell.

 

Trenger du hjelp til å finne en regnskapsfører?

Det lønner seg å finne et regnskapsbyrå som tillater at du gjør hele eller deler av regnskapet gjennom året selv, og bare vil sette bort sluttjobben.

Vår nettbaserte regnskaps- og faktureringsprogram Visma eAccounting er utviklet for deg som verken er regnskapsfører eller dataekspert, men som vil bruke tiden på det du kan best.

Med Visma eAccounting har du en fordel når det gjelder samarbeid med regnskapsfører. Din regnskapsfører kan enkelt koble seg opp mot ditt system og få kostnadsfri tilgang til hele programmet. Du gjør de oppgavene du føler deg komfortabel med, de gjør resten.

 

Ønsker du å samarbeide med en regnskapsfører i kombinasjon med Visma eAccounting?

Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg med å finne en regnskapsfører som kan bistå.

 

Mest populære