Gå til hovedsiden

Nå må du oppgi prisene dine til forbrukerne

«Forskrift om prisopplysninger for varer og tjenester» omfatter prisopplysninger for varer, tjenester, kraft- og nettleieavtaler, tannhelsetjenester, serveringssteder og gravferd. NB! Vi understreker at forskriften gjelder ved salg til forbrukere. Mangelfull prisinformasjon på tjenesteområdet Det er på tjenesteområdet prisinformasjonen først og fremst har vært mangelfull, og svært mange har ennå ikke rettet seg etter den nye forskriften. […]

A blank label with barcod isolated on white background.

«Forskrift om prisopplysninger for varer og tjenester» omfatter prisopplysninger for varer, tjenester, kraft- og nettleieavtaler, tannhelsetjenester, serveringssteder og gravferd.

NB! Vi understreker at forskriften gjelder ved salg til forbrukere.

Mangelfull prisinformasjon på tjenesteområdet

Det er på tjenesteområdet prisinformasjonen først og fremst har vært mangelfull, og svært mange har ennå ikke rettet seg etter den nye forskriften.

Så hvis du er frisør, aromaterapeut, tannlege, bilmekaniker eller selger andre typer tjenester (eller varer) til forbrukere, har du nå altså plikt til å gjøre prisene dine synlige og lett tilgjengelige for kunden.

Prising – dette må du passe på

Forskriften stiller nye krav til deg som næringsdrivende. Her er de essensen av dem:

  • Du skal opplyse om de fullstendige prisene på tjenestene som tilbys.
  • Hvis stykkprisen på en tjeneste varierer innenfor et bestemt intervall, skal høyeste og laveste pris opplyses. Eventuelle minstepriser skal oppgis.
  • Prisen skal dekke alle materialer og ytelser, om ikke annet er opplyst. Dette gjelder også hvis det er leveranser fra underleverandør som inngår i tjenesten som tilbys.
  • Du skal informere om dine betalingsbetingelser før avtalen med forbrukeren inngås.
  • Du må ha et lett synlig prisoppslag eller prisliste der du selger tjenestene dine.
  • Hvis du har egne nettsider, skal oppdatert prisliste også ligge der.
  • Du har plikt til å gi forbrukeren spesifisert regning (eller kvittering) når tjenesten er utført. Den skal være så utfyllende at forbrukeren kan kontrollere hvilke varer og tjenester hun har kjøpt, og hvilke priser som er beregnet.

Bedre prisinformasjon

Formålet med forskriften, som trådte i kraft fra 1. januar 2013, er å bedre prisinformasjonen og bedre konkurransen mellom næringsdrivende. I tillegg skal det være enklere for forbrukeren å sammenligne priser. – Når prisene er tilgjengelige på nett, vil det være lettere å velge blant tilbud på tjenester som kan utgjøre en stor utgift for mange, eksempelvis tannlege- og begravelsestjenester, sa forbrukerminister Inga Marte Thorkildsen (SV) i forbindelse med presentasjonen av forskriften.

Varepriser bedre etablert

Når det gjelder varer er tydelig prisinformasjon generelt sett bedre innarbeidet i markedet, men forskriften presenterer klare regler også for denne typen produkter. Reglene er så detaljerte at de blant annet forteller at du ikke har plikt til å beregne enhetsprisen på kinakål og stangselleri.

Dette kan du lese mer om i Forskriften om prisopplysninger for varer og tjenester hos Lovdata.no.

Av Pål Stavrum – Miniforetak.no

Mest populære