Motivasjon – en julefortelling

Det var en mørk og kald kveld, like før jul. Vi stod på Sola lufthavn og kjente snøen piske mot ansiktet. Malcolm, min kompanjong som hadde blitt fløyet inn fra Skottland, så ut i mørket med et blikk som avslørte hva han trodde om mulighetene for å lykkes med oppdraget.

Terje fra Microsoft, Malcolm og jeg selv fant etter hvert stolene vi skulle tilbringe de neste par dagene på. Der skulle vi sitte til vi hadde klart å få to tunge grafikkapplikasjoner til å rulle på en maskin uten dedikert grafikkort. Vi hadde etablert kontakt med kundens ivrige mann fra IT-avdelingen, og han var svært dedikert, i motsetning til grafikkortet. Likevel var stemningen trykket. De første testkjøringene viste ikke mye som ga oss håp.

På dette tidspunktet vil jeg som forteller gripe inn og nevne noe, som en god forteller kan gjøre. Det er interessant at vi ofte gripes av historier, gjerne historier om mennesker og deres opplevelser og skjebne. Det er også slik at vi er hovedpersoner i vår egen historie, og muligheten til kunne fortelle andre en historie om hva en selv har gjort er viktig for oss.

Sosiologen Richard Sennett og psykologen Daniel Kahneman har skrevet om hvor viktig det er for mennesker å kunne fortelle sin historie, samt hvor forskjellig vi oppfatter historier avhengig av hvordan historien ender. Fikk de elskende utvekslet noen ord om tilgivelse rett før hun døde? Fikk offiseren som ble drept i det slaget et godt ettermæle?

Storytelling er en kjent teknikk som brukes i kommunikasjon, siden det appellerer til oss på denne måten. Fotografer er opptatt av å fortelle historier med bildene sine. Men det går også an å gå litt vel langt i å skulle bruke historier. Dette innlegget fikk en del reaksjoner for en stund siden. I kommunikasjonssammenheng kan storytelling brukes for å skape interesse ved å fortelle historier som er både fiktive og som er basert på virkelige hendelser. Men nå er det på tide å gå tilbake til min lille historie.

I kontorlokalene ble det gjort videre analyser. Hvor lå det største problemet? Malcolms blikk var stadig like mørkt, det samme var natten. Forsøkene ble stadig mer tilfeldige. Hva om vi tester uten denne komponenten? Hva om vi kjører denne delen først? Studiene var lange og tunge, og tiden gikk, og det var kanskje Terje som så det: Noe hadde passert under radaren vår, enkelte ganger var belastningen mye mindre under full kjøring av systemet. Dette passet da ikke med hvordan vi hadde satt opp testene?

Det var rett og slett et lite under da vi skjønte hva som skjedde. En systemfil ble lastet i minnet i det en enkel dialog ble åpnet. Denne fila var ikke en del av vår leveranse, og julenissen selv så ut til å åpenbare seg da vi skjønte at denne systemfila rett og slett kunne fjernes. Den hadde kun en funksjon hvis ytterligere programvare ble installert. Alt fungerte, og det ble jul allikevel.

Det føles bra for meg å fortelle denne historien. Vi som arbeidet med dette prosjektet hadde alle innflytelse på det som skjedde, vi kunne ta initiativ og vite at vi hadde en bit av æren for at vi lyktes. Og her ligger viktig lærdom hvis du vil være prosjektleder og oppnå et motivert team. La alle føle at de har ansvar og innflytelse og at de ikke kun er en brikke som flyttes rundt. Hvis de kun tildeles biter uten ansvar for en helhet vil de til slutt ikke kunne fortelle historien om den gang de stod på, møtte motgang, men kjempet hederlig for å nå det felles målet.

Organisering, tildeling av oppgaver og gjennomføring må handle om at menneskene kan få mulighet til å ta ansvar for sin egen historie, for så å kunne fortelle den etterpå. Ikke som en måte å skape oppmerksomhet på, men som viktig motivasjon for å gjøre sitt beste. Det er godt å kunne skape sitt eget ettermæle.

Har du lyst til å jobbe som prosjektleder i et selskap som har ansvaret for noen av de største digitaliseringsprosjektene i offentlig sektor, sjekk ut våre ledige stillinger her.

Les mer om prosjektledelse i Visma her.

0