Gå til hovedsiden

Pass deg for fella ved overgangen til momspliktig grense

Du skal holde hodet kaldt når du er fersk bedriftseier og nærmer deg grensa for å bli momspliktig.

Forskuddsfakturering
Lover og regler – Visma Mamut

Det fikk en håndverker kjenne på lommeboka, ifølge Skattebetalerforeningen. På Skatt.no skriver de at håndverkeren fikk en uventet momsregning på 12 501 kroner i posten etter at han registrerte seg i Merverdiavgiftsregisteret.

Saken er denne: Håndverkeren sendte sin første faktura, og den lød på 50.004 kroner. Han registrerte foretaket sitt i Merverdiavgiftsregisteret etter dette, og trodde at alt var i sin skjønneste orden.

Det han hevder at han ikke hadde fått opplyst i en telefonsamtale med Skatteetaten, er at man i slike tilfeller må etterfakturere merverdiavgift for hele beløpet fakturaen lyder på.

 

Grensen må praktiseres med fornuft

 

Ifølge avgiftsrådgiver Hilde Alvsåker i Skattebetalerforeningen viser Skatteetaten gjennom dette eksemplet en firkantet og lite fleksibel holdning. – Dette handler om en skattebetaler som selv har kontaktet Skatteetaten og bedt om informasjon, og som følger den informasjonen han har fått, sier Alvsåker til Skatt.no. Hun viser til at minstegrensen er til for å holde de aller minste bedriftene utenfor momssystemet, og at nyetablererne må komme skikkelig i gang før de registreres. Alvsåker mener at denne grensen må praktiseres med fornuft.

 

Slik fakturerer du ved overgang til momspliktig grense

 

Du har altså ikke lov til å fakturere med merverdiavgift før virksomheten din er registrert i Merverdiavgiftsregisteret. Der skal den registreres hvis du passerer momspliktig omsetning på 50 000 kroner i løpet av en 12-månedersperiode. Kalenderår har ingen betydning her.

Skatteetaten foreslår at du gjør det på denne måten, når du ser at neste faktura gjør at du passerer 50 000-kronersgrensen.

  1. Send fakturaen uten mva.
  2. Gi beskjed til kunden om at du etterfakturerer moms etter registrering.
  3. Registrer foretaket i Merverdiavgiftsregisteret (via Altinn.no). Legg ved kopi av salgsdokumentasjon som viser at du har passert grensen, og vent på godkjent registrering.
  4. Send faktura kun på momsen, med referanse til den første fakturaen. Legg ved kopi av den første fakturaen.

 

Skatteetaten opplyser: Når virksomheten er mva-registrert, skal det legges til merverdiavgift fra og med den fakturaen/det salget som overstiger beløpsgrensen.

 

Les også: [cta href=»https://www.mamutone.no/smartbedrift/blogg/lover-og-regler/merverdiavgift» class=»cta» linkname=»Dette må du vite om merverdiavgift» track=»‘_trackEvent’, ‘Blog’, ‘les mer’, ‘momspliktig-grense'»]

Mest populære