Gå til hovedsiden

Mentor – hva er det?

Spenningsmomentene var mange ved introduksjon av våre første prosjekt, første styringsgruppe og nye kolleger. Det jeg kanskje var mest spent på var hvem som skulle være min mentor.


Torben Torbjørnsen er en av Vismas nyeste distriktssjefer, og også per dags dato den yngste. Ikke nok med at mannen har en imponerende CV og en vanvittig steil karrierestige; han er også en vaskeekte nordlænding – hvilket passer meg helt utmerket da humor og brutal ærlighet er to meget viktige faktorer for at jeg skal trives.

Vi fant raskt ut at vi hadde mye til felles, og vi hadde i hvert fall ingen problemer med å finne noe å snakke om. Men hva er egentlig en mentor, og hvordan skal man bruke en mentor?

Hva vil det egentlig si å være mentor?

En mentor skal fungere som en veileder, rådgiver, sparringspartner og coach. Det er mange oppgaver på én og samme person, så for å få mest mulig ut av mentor-adept forholdet er det viktig at det er en match i personlighet og karakter. Aller helst skal mentor få noe ut av samtalene med adept også, og da er det avgjørende at man kan få til en god og konstruktiv dialog. Videre anser jeg en god mentor som en som får deg til å reflektere og tenke over tilværelsen, en som inspirerer deg, og en som evner å guide deg i riktig retning. Er du riktig heldig vil en mentor også danne grunnlaget for, og gi deg verktøyene til, at du selv kan komme frem til svaret på de spørsmål du måtte ha.

Torben snakker om utviklingen i Oslo-området, som han er ansvarlig for.

Til tross for at Torben er min første formelle mentor har jeg hatt mange mentorer i løpet av livet, og jeg tror det er viktig at man finner mennesker man kan hente inspirasjon og få råd fra. Sterke skikkelser som man kan se opp til er helt avgjørende for at jeg skal kunne gi det beste av meg selv, og det gir meg motivasjon til å strekke meg det lille ekstra som igjen gjør at man kanskje kan skille seg ut fra mengden.

“Anne, kor du e om 5 år”

Tre måneder har gått siden vi møttes første gang, og vi har siden da hatt diskusjoner om det å være en god leder, ulike personlighetstyper og hva som rører seg i konsernet. Vi snakker om hvordan det går med prosjektene mine, hvilke utfordringer jeg står ovenfor, og hvilket muligheter som kan finnes for meg i Visma når trainee-året er over. Ikke minst er Torben god til å utfordre meg, og jeg tror jeg har fått spørsmålet “Anne, kor du e om 5 år” minst tjue ganger nå. Dessverre blir jeg også utfordret på områder jeg kanskje ikke helt ønsker å utforske, som i dag da jeg og Atle ble tvunget til å smake “ækte nordnorsk tørrfisk”. Dét hadde jeg aldri trodd jeg skulle gjøre, men det er vel kanskje riktig som de sier; “Life begins at the end of your comfort zone”?!

– Anne

Ønsker du å bli Management Trainee i Visma? Les mer her

Mest populære