Gå til hovedsiden

Lavere selskapsskatt og trygdeavgift fra 2014

Det har vært kjent en stund at skatten for aksjeselskaper, samvirkeforetak og andre upersonlige selskaper blir redusert fra 28 til 27 prosent fra 2014. Dette er skatten som for eksempel ditt aksjeselskap betaler ut fra overskuddet i bedriften. Annen ordning for Enkeltmannsforetakene Samtidig har det vært usikkert hvordan selvstendig næringsdrivende (enkeltpersonforetak/ENK) skulle få en tilsvarende […]

Det har vært kjent en stund at skatten for aksjeselskaper, samvirkeforetak og andre upersonlige selskaper blir redusert fra 28 til 27 prosent fra 2014.

Dette er skatten som for eksempel ditt aksjeselskap betaler ut fra overskuddet i bedriften.

Annen ordning for Enkeltmannsforetakene

Samtidig har det vært usikkert hvordan selvstendig næringsdrivende (enkeltpersonforetak/ENK) skulle få en tilsvarende kompensasjon.

Da regjeringen 14. oktober la fram forslaget til statsbudsjett for 2014 kom svaret:

Selvstendig næringsdrivende får fra 2014 en trygdeavgift på 10,28. Reduksjonen er på 0,72 prosentenheter, fra dagens 11 prosent. Trygdeavgiften er skatten du betaler ut fra beregnet personinntekt (sammen med eventuell toppskatt).

Noen tusenlapper lavere skatt

Eksempel:
I 2013 betaler du 44.000 kroner (11%) i trygdeavgift hvis du som selvstendig næringsdrivende har en beregnet personinntekt på 400.000 kroner.

Med regelendringen fra 2014, betaler du 41.120 kroner (10,28%) ut fra samme beregnede personinntekt. Endringen gir i dette tilfellet knapt 3.000 kroner lavere skatt.

NB! Personinntekten fra enkeltpersonforetak er for de aller fleste nesten identisk med overskuddet i ENK-et.

Vi tar et bittelite forbehold om at dette forslaget blir klubbet ned i beslutningsprosessen fram mot jul, men muligheten for det er liten.

Tilbake til tidligere nivå

Det snedige er at trygdeavgiften for selvstendig næringsdrivende fra 2014 blir liggende på omtrent samme nivå som før den ble økt for noen år siden. Da ble den økt fra 10,2 til 11 prosent med bakgrunn i at selvstendig næringsdrivende fikk de samme foreldrepengerettighetene som lønnsmottakere/ansatte.

NB! Lønnsmottakere skal fortsatt betale 7,8 prosent i trygdeavgift av sin personinntekt.

 

Mest populære