Konferansen Vanens makt

Å gjøre noe av vane er å gjøre noe på autopilot. Så mye som 90% av atferden vår og de valgene vi gjør, gjør vi basert på vane. Dette høres kanskje veldig kjedelig og forutsigbart ut, men det som er så bra med å gå på autopilot er at det frigjør energi og plass i hode og kropp til andre ting. Så kjenner du et vanemenneske skal du ikke se bort ifra at vedkommende er langt mer spennende og crazy enn hva du tror!

Vanensmakt1

Forrige fredag ble det holdt en konferanse ved navnet Vanens makt i Oslo Konserthus. Tema for dagen, altså vanens makt, ble belyst av 10 talere som delte sine vaner, uvaner, tips og triks for hvordan kvitte seg med dårlige vaner og skape nye gode vaner. Gammel vane er vond å vende heter det. Vi sier også at vi gjør ting av gammel vane. Ofte er disse utsagnene en forklaring eller unnskyldning for et dårlig valg man har gjort mer enn en gang. Altså en uvane.

«Det handler om å bryte med uvanen! Bryte mønsteret med riktig mindset og en konkret handling» sies det fra scenen.

Har jeg mistet deg nå?

For enkelte, inkludert meg selv, kan slike «Captain Obvious» -uttalelser fort forvandle en seriøs konferanse til en alternativ messe, men les litt videre. For selv om noe er selvsagt tror jeg det er flere av oss som lar den konkrete handlingen være å himle med øynene, enn de som tar budskapet til seg og øyner en mulighet. Tross alt er jo det du trenger å endre av en dimensjon som krever mer enn et sjablong-utsagn du like godt kunne ha lest på en nymalt vegg hos en venninne. Så det du kanskje hadde tenkt å gjøre hadde uansett ikke vært nok og folk rundt deg hadde sikkert tenkt sitt.

Uansett hvor flåsete utsagnene måtte være så ligger det ofte noe i dem. Når Yvonne Fosser sier at man må ønske det, ville det og vite hvordan for å skape nye vaner så ligger det noe i det. Vi må bli bedre på å handle, justere egne forventninger og se hvordan en liten handling kan gi store ringvirkninger. Tør å ønske det, tør å ville det og tør å gjøre noe uten å tenke på hva alle andre kommer til å mene og tro. Det er jo lov å prøve og feile.

Det tar ca. 4 uker med fullt fokus for å endre en vane. Dårlig tid? Fortvil ikke. Istedenfor å endre den gamle vanen som er så vond å vende kan du jo alltids skape deg en helt ny vane. Du kan jo starte med å plukke opp Ledernytt fra januar i år, bla til side 10 og lese om 5 vaner som gjør deg effektiv på jobben. Og et annet lesetips: The Seven Habits of Highly Effective People. God bok!

Og om du er mer av den praktiske typen så kan jeg på det varmeste anbefale at du tar en titt på våre kurs innen Microsoft Office for eksempel.

 

God påske!

 

Vanensmakt3

 

 

 

 

 

 

 

0