Gå til hovedsiden

Jon Ramvi: Slik vil blockchain endre regnskapsbransjen

Jon Ramvi tror ikke regnskapsbedrifter er klar over hvor store endringer bransjen står ovenfor som en konsekvens av blockchain. Det vil han endre.

Jon Ramvi står på scenen under Accounting Forward 2018. Foto: Maria Lønneid.
Jon Ramvi står på scenen under Accounting Forward 2018. Foto: Maria Lønneid.

En karriere med bratt vekstkurve

Jon Ramvi ble kjent allerede som 20-åring da han i 2011 utviklet EasyPeasy, et linuxbasert operativsystem som ble lastet ned over 2 millioner ganger globalt. Til tross for støtte fra Sparebank 1 og Innovasjon Norge gikk det ikke veien for selskapet, så han konsentrerte seg om å ta en bachelor i informatikk. Veien gikk videre til DNB, der han ble blockchainspesialist.

– Gjennom DNB fikk jeg muligheten til å lære og bidra på utrolig mye. Jeg var blant annet involvert i R-samarbeidet, et globalt samarbeid der ulike banker fra hele verden har gått sammen for å satse på blockchainutvikling. Men det var ikke nok, deler Ramvi.

I 2012 sa Ramvi opp jobben som Blockchain Specialist i DNB for å satse på eget firma.

– Gründeren i meg tok overhånd. Dessuten ønsket jeg at blockchainteknologi var noe alle banker i hele Norden skulle utvikle, ikke bare de enkelte, forteller Ramvi.

Norgesledende på blockchainutvikling

Å følge magefølelsen skulle vise seg å være riktig avgjørelse. Ramvi står i dag i spissen for selskapet Blockchangers, som siden 2015 har drevet business på rådgivning og konsulentvirksomhet, kunnskapsdeling og produktutvikling.

Selskapet kan i dag skrive opp selskaper som OBOS, DNB, Storebrand, Datatilsynet, Aftenposten, og Statkraft på kundelisten. I 2018 arrangerte selskapet for tredje år på rad Oslo Blockchain Day, en av Nord-Europas største blokkjedekonferanser. 300 deltakere tok turen til konferansen som ble gjestet av nasjonale og internasjonale foredragsholdere, blant annet co-founder av Wikipedia og Andreas «Mr. Bitcoin» Antonopoulos.

Norsk næringsliv satser på blockchain

– De fleste har fått med seg at blockchain vil endre alt. At man må være klar for disrupsjon og digital endring. Men ingen får med seg hvordan. Det begynner alltid med at man må spørre seg selv, hva er blockchain, og hva betyr det for oss som bedrift, forteller Ramvi.

I dag skjer satsingen utelukkende fra innovasjonsavdelingene, ofte i kapitalsterke selskaper. Også regnskapsbransjen satser. Men Ramvi er bekymret for at for få er klar over hvor store endringer bransjen står ovenfor.

– Altfor få ser hva det vil bety i sammenheng med samfunnsendringer, omstruktureringer, av en bevegelse fra sentralisering til desentralisering og hvilke mulighetsrom det åpner, legger Ramvi til.

AI og blockchain direkte konkurrenter

Jon Ramvi står på scenen under Accounting Forward 2018.
Jon Ramvi står på scenen under Accounting Forward 2018. Foto: Maria Lønneid.

– Kunstig intelligens (AI) og blockchain er direkte konkurrenter. Og da mener jeg AI som det blir brukt i dag. Samfunnet er bygget som et slags hierarki av organisasjonsnivåer, begynner Ramvi.

– Se på etablering av tilsyn og revisjon som en grunnmur. En ordning der en tredjepart sikrer, og i tillegg har opplysnings- og rapporteringsplikt til staten. Så legger vi på et tilleggsnivå: bokføring av informasjonen.

– Men så kommer AI og sier at vi kan automatisere mange av de manuelle oppgavene. Har du en faktura så kan AI forstå hva som står på den. Den forstår hvilket kontonummer som skal benyttes, for så å ta seg av regnskapsføringen automatisk. Det er det AI brukes til i Finansverdenen i dag. Automatisere og robotisere regnskapsføring, legger Ramvi til.

Blockchain endrer regnskapsførerrollen

– Blockchain endrer hele denne virkemåten på det mest grunnleggende nivået ved å eliminerer alle tilleggnivåene og deres regler og lover. Som hva en faktura skal inneholde, revisjon, regnskapsføring, innmeldingsplikt, osv. Man legger i stedet inn blockchain som underlag. Handelen, transaksjonen, overføringen – de blir èn og samme ting, legger Ramvi til.

– Det er ikke sånn at man først gir colaen til den ene, så gir man pengene til den andre, så skal det skrives kvittering, og så registreres moms. En blockchaintransaksjon gjør alle disse tingene samtidig, fortsetter han.

– Du trenger ikke samme nivå av automatisering. Transaksjonen i seg selv er handelen. Kjøper du en Cola på butikken forstår pengene at de blir brukt på en handel i en dagligvarebutikk. Det blir registrert 12 % moms, de sendes rett til skatteetaten, mens resterende blir liggende igjen hos butikken. De slipper å sende inn momsoppgaven, uttrykker Ramvi.

Regnskapsbransjen forsvinner ikke. Men alle nivåene innenfor regnskap og revisjon som vi kjenner det i dag vil forsvinne som konsekvens av å benytte blockchain. Det er det vi snakker om når vi nå sier at bransjen vil endre seg. Og hvordan.

Ramvis råd til regnskapsbedrifter

På spørsmål om hvordan norske regnskapsbedrifter skal forholde seg til utviklingen, svarer han følgende:

– Mitt råd er å avvente, men følge med. Å utvikle blockchainløsninger er dyrt. Utviklerdelen vil nok aktører som for eksempel Visma ta seg av. Og med globalisering og europafisering vil vi nok i tiden som kommer se stadig mer konkurranse fra utenlandske aktører. Men man bør ha et forhold til hva blockchain er.  Og hvor retningen i utviklingen går for å henge med i tiden, avslutter Ramvi.

Bli oppdatert på Accounting Forward 2019

På årskonferansen Accounting Forward samler vi ledere og ansatte i regnskapsbransjen til en dag der samfunnsutvikling og teknologi setter premissene. Hvordan ser Norges fremste gründere, teknologieksperter og forskere på effekten endringene har på regnskapsbransjen?

Finn ut mer om Accounting Forward

Mest populære