Gå til hovedsiden

Ikke la selvangivelsen bli årets mareritt

Er du «bare» lønnsmottaker, kan du i prinsippet la det skure og gå, og benytte deg av leveringsfritaket. Det er likevel ikke å anbefale. Du bør uansett sjekke at de nødvendige tallene er med, og at du ikke betaler mer skatt enn nødvendig. Som selvstendig næringsdrivende kan du ikke bruke regelen om leveringsfritak. Du må […]

Er du «bare» lønnsmottaker, kan du i prinsippet la det skure og gå, og benytte deg av leveringsfritaket. Det er likevel ikke å anbefale. Du bør uansett sjekke at de nødvendige tallene er med, og at du ikke betaler mer skatt enn nødvendig.

Som selvstendig næringsdrivende kan du ikke bruke regelen om leveringsfritak. Du må selv gå inn og kontrollere og sørge for at selvangivelsen blir sendt inn. Mer om leveringsfritak lenger nede i artikkelen.

E-brukerne først i køen for å sjekke selvangivelse

Skattytere som har registrert seg som e-brukere hos Skatteetaten kunne allerede fra 19. mars logge seg inn på Altinn.no og sjekke og levere selvangivelsen.

NB! Dette gjelder fra og med i år også selvstendig næringsdrivende som har registrert seg som e-brukere hos Skatteetaten. At du tidligere har levert selvangivelsen elektronisk via Altinn betyr ikke at du automatisk er registrert e-bruker. Dette er noe du må velge i tillegg.

Fra 1. april får alle tilgang til selvangivelsen.

Andre viktige datoer:

  • 30. april er fristen for å endre selvangivelsen for lønnsmottakere elektronisk før den blir levert.
  • 30. april er fristen for å levere selvangivelsen for selvstendig næringsdrivende hvis du fortsatt sverger til papirvarianten.
  • 31. mai er de selvstendig næringsdrivendes frist for å levere selvangivelsen elektronisk. (Og du må levere. Her går det ikke automatisk, som det kan gjøre for lønnsmottakere)

Se flere datoer og frister i årsoppgjøret

Leveringsfritak bare for lønnsmottakere

Er du kun lønnsmottaker, for eksempel i eget aksjeselskap, har du vanligvis mulighet for leveringsfritak. Dette innebærer at din personlige selvangivelse behandles automatisk. Du bør uansett kontrollere tallene, og endre det som eventuelt er feil.

Leveringsfritak kan du ikke benytte deg av hvis du mottar selvangivelsen for selvstendig næringsdrivende. Da må du selv for at de riktige næringstallene er med, og at selvangivelsen med nødvendige tilleggsskjema blir levert.

Som selvstendig næringsdrivende får du imidlertid delvis forhåndsutfylt selvangivelse. De forhåndsutfylte opplysningene gjelder stort sett dine personlige forhold.

I tillegg må du vanligvis levere næringsoppgave og skjema for personinntekt.

Hvis du har under 50.000 kroner i næringsinntekt, kan du i mange tilfeller slippe å levere næringsoppgave. Da trenger du bare å fylle ut de viktigste tallene i selvangivelsen.

NB! Vær oppmerksom på at du likevel har plikt til å kunne dokumentere og ha orden bilagene dine.

 

 

Mest populære