Publisert:
24.5.2023
Sist endret:
6.2.2024
Marthe Aspelund
Derfor velger bedrifter bort endring
– Å bytte system er en lang og abstrakt prosess hvor du ikke ser din klare gevinst.

Forfatter og foredragsholder Erik Bertrand Larssen mener vi er programmerte til å ta enkleste motstands vei. Særlig når det gjelder endring. Allikevel ligger ønsket om endring i vår natur i behovet for variasjon. Problemet er bare at vi ikke vil bli utfordret.

NTNU definerer endring som utvikling av noe nytt og destruksjon av noe tidligere etablert. Det er dramatisk, men forteller hvorfor endring er vanskelig. Du skal jo destruere noe du er vant til og som kanskje til og med fortsatt fungerer i dine øyne. Men når konkurransedyktighet, IT-sikkerhet og fornøyde og produktive ansatte står på spill er ikke valget vanskelig lenger. Eller? Hvorfor velger fortsatt bedrifter vekk helt åpenbare nødvendige endringer?

Les mer: Endringsledelse fra plan til praksis.

Ser ikke gevinsten i nettbasert system

Sigurd Myhre er salgsrådgiver for skybaserte systemer. Han hjelper bedrifter fra lokalinstallert programvare og opp i skyen. Derfor vet han også godt hvor det stopper opp.

– Å bytte system er en lang og abstrakt prosess hvor du ikke ser din klare gevinst. Flere bedrifter klarer ikke å visualisere seg en gevinst i praksis, forteller han.

Mange vegrer seg fordi de vet at det blir dyrt og at det vil ta tid å komme i gang.

– Mange ser ikke verdien av hva de kan få med løsningen. Alt de ser er summen. IT-sikkerhet er dessverre heller ikke et tema, men det er noe de fleste tar for gitt. Hvis du ikke har blitt utsatt for hacking føles det ikke som et reelt problem før du blir rammet.

Les mer: Derfor velger norske bedrifter å jobbe i skyen.

Kjenner du deg igjen?

Kjenner du deg igjen i disse tankene? Det er én ting å forstå hvorfor du ikke ønsker endring. Det er en annen ting å innse hvorfor endringen er nødvendig til tross for dette. Det kan faktisk fungere som en enorm motivator.

– Det er en stor nytteverdi i å vite hvorfor vi tar de valgene vi gjør. Vi må rett og slett forstå hva som er viktig for oss, for å kunne vite hvor vi skal. De som tør å kjenne på de negative og ubehagelige følelsene oppdager at det gir en mulighet til å kjenne på det fantastiske. Erik Bertrand Larssen.

Sigurd forstår den fastlåste tankegangen flere bedrifter fortsatt står i, men mener allikevel at det er på tide med en realitetssjekk. Verktøy som vil gi deg stabil gevinst over lang tid kommer ikke gratis.

– Alle vil at alt i det nye systemet skal være på plass slik det var i det gamle med en gang. Det er ikke realistisk. Det tar tid. Overføringsfasen foregår over noen måneder og deretter vil du måtte investere tid i å bli godt kjent med systemet.

Les mer: Hvorfor er digital endring vanskeligere på jobb enn privat?

Henger etter med gammeldags ERP-system

Når bedrifter som vil endre system på eget initiativ kontakter Sigurd og hans kollegaer, er det fordi de rett og slett har innsett at de må. Mange opplever at systemet svikter mens andre har vokst ut av gammelt system. Noen er nysgjerrige på hva et nettbasert system kan bidra med mens flere føler seg gammeldagse og ser at de henger langt etter konkurrentene.

Les mer: Bytte ERP-system? Sjekk om det er på tide.

For deg som fortsatt føler at en endringsprosess i bedriften virker helt uoverkommelig, kan Sigurd berolige deg med at du kan begynne stille og rolig.

– Begynn planleggingsfasen tidlig. Ta en samtale med en partner. Gjør det enkelt for deg selv slik at du er klar over hva du vil ha og behøver når den tid kommer. Begynn for eksempel med lønn og timeføring. Prøv et par lønnskjøringer og kartlegg ERP-prosessen mens dere tester. Det er heller ikke slik at du må bytte en bestemt tid på året. Bytt når det passer deg og når behovet dukker opp, avslutter Sigurd.

Les mer: Bertrand forklarer hvorfor endring føles fysisk vondt.