Hvordan vite alt om ingenting!

Noen vet hva de vil bli riktig så tidlig og finspisser seg og spesialiserer seg inn mot et fagfelt eller utdannelse. Enten om det de drømmer om er stoppeklokke og labfrakk foran Loadrunner-monitoren eller de hacker frem de villeste javascriptene som løser alle problemer. Selv vil jeg karakterisere meg som en av mengden. Jeg har ingen sterke preferanser. Jeg har aldri visst hva jeg skulle bli (med unntak av jagerflyverpilot på barneskolen såklart) og satt pris på variasjon. Før jeg på mystisk vis snublet inn på informatikk var HTML en forkortelse for et eller annet og Java en øy i eksotiske farvann. De mest ihuggede medstudenter fordypet seg i AI og grafikk-algoritmer under mastergraden mens jeg selv valgte det brede og intetsigende MMI- og systemutviklings-studiet og på vitnemålet mitt har jeg studiepoeng i sosiologi, historie og musikkteknologi.

Den gode nyheten er at det heldigvis finnes muligheter for slike som meg for å kunne fortsette i dette sporet som konsulent i Visma Consulting. Etter snart et år så vil jeg si at jeg kan veldig lite om veldig mye. Det høres kanskje brutalt ut, men i bransjen der klisjeén tilsier at kunnskap er ferskvare er det egentlig midt i blinken å hele tiden sette seg inn i nye tekniker eller teknologier. Sprintene er korte og oppgavene som skal løses er svært forskjellige. Hittil har jeg skrevet installasjon-script i Powershell. Jeg har designet websider i dette HTML (kan vel ikke regnes som ferskvarekunnskap forøvrig), stylet disse websidene i CSS. Jeg har vært på både Altinn- og Sharepointkurs. Jeg har vært borti rammeverk som styrer kompliserte arbeidsflyter, programmert web-services, lagd timer styrte jobber og en hel drøss med andre ting jeg ikke kommer på i forbifarten.

Det er jo selvfølgelig noen ulemper ved å være en generalist også. Som generalist vil jeg nok aldri bli en go-to-guy om spesifikke problemer skulle oppstå. Jeg vil nok aldri bidra til å videreutvikle et fagfelt eller en teknologi (noe jeg forøvrig merket meg da masteroppgaven ble valgt). I mengden vil det også være mange andre som meg å konkurrere mot når kunden skal velge konsulenter. Derimot vil nok mange flere muligheter åpne seg for en som har vært borti det meste. Viktigst av alt er det at det er utrolig mye å bryne seg på og utforde seg selv med hver eneste dag og dagene ligner sjelden på hverandre. Med andre ord midt i blinken for en som liker alt.