Gå til hovedsiden

Hvordan skrive CV?

Det er stor forskjell på en god og en dårlig CV, men dette avhenger ikke nødvendigvis bare av kompetansen og erfaringen som formidles. Av den grunn har jeg samlet noen tips og triks til hvordan du kan utforme den beste CVen.

Jeg anbefaler at man begynner med å skrive en liste over alt man har gjort som kan være relevant for en CV. Dette vil gi en god oversikt over “poolen” med informasjon som du kan presentere elementer fra. Deretter kan det være lurt å reflektere over følgende;

 1. hva er dine styrker
 2. hva er dine svakheter

I motsetning til hva som ofte er gjeldende i livet generelt vil dine styrker og svakheter ifm. en CV på mange måter være tett knyttet sammen. En typisk svakhet på en CV kan for eksempel være; karakterene mine er ikke de beste, mens en styrke kan være; jeg har masse arbeidserfaring. Noe mange glemmer å tenke på er at en CV ganske tydelig formidler prioritering av tid, og dette alene sier mye om deg som person. Nettopp fordi din CV er en refleksjon av dine prioriteringer kan det argumenteres at svake karakterer er knyttet mot at man heller har prioritert arbeidserfaring.

Når du har funnet ut din vinkling på CVen, det vil si hvilken måte du ønsker å gå frem for å understreke dine styrker, er det på tide å begynne med selve utformingen.

Utforming
Det finnes mange tommelfingerregler i forbindelse med skriving av CV. De viktigste etter min mening er;

 1. Du må kunne få med deg all informasjonen på 10 sekunder. Ofte er det all tiden du får til å overbevise mottaker. Dette fordrer struktur og god formidling!
 2. Noe av det første den som leser CVen kommer til å se etter, er om alle år er gjort rede for. Pass på å ikke etterlate hull fra VGS til der du er i dag. Har du brukte 6 mnd på reise jorda rundt? Legg det inn , så slipper den som leser å bruke energi på å lure på hva som skjedde i tidsrommet.
 3. Aldri overstig to sider (helst aldri overstig én). Unntaket er forskere, gamle travere i næringslivet eller lignende. Unge jobbsøkere har ingen unnskyldning!
 4. Det er ikke her du skal være kreativ. Fokuser mer på innhold enn flotte format. Et trent øye har visse forventninger til oppbygning, og for store avvik vil få de til å miste fokus på selve innholdet til fordel for å “lete” informasjon.
 5. Når det er sagt; format er veldig viktig, men hold det rent og proft – rather safe than sorry.
 6. Alle vet at det er stavekontroll i Word. Bruk den!
 7. Luft, luft luft! CVer er fullstappet med informasjon. Gi mottakeren luft til å fordøye inntrykkene.

I tråd med den normale standard anbefaler jeg følgende oppbygning:

 1. Personalia
 2. Utdannelse (fra vgs og opp).
 3. Arbeidserfaring.
 4. Frivillig arbeid/verv.
 5. Kurs og kompetanse (språk, sertifikat og øvrigt).
 6. Evt. et personlig punkt med hobbyer eller lignende.
 7. Referanser på forespørsel.

Generelt gjelder regelen at det nyeste skal stå øverst innenfor hver kategori.

Under utformingen er det viktig å huske på at din CV fungerer som bevis for det du skriver i motivasjonsbrevet.  Reflekter derfor gjerne over hvordan de to henger sammen (hvis du har gjennomført det første steget, med styrker og svakheter burde dette gå som en drøm:)). Har du ingen verv, arbeidserfaring eller frivillige aktiviteter å vise til er det for eksempel ikke så smart å trekke frem at man er “initiativrik”, med mindre dette kan bevises på andre måter. “Statement –> proof” er et viktig prinsipp, som egentlig burde anvendes i de fleste sammenhenger!

CV

FAQ
Med eller uten bilde, plassering av dato før eller etter tekst, hvor spesifikk skal man være, og hva slags fonter og format? Dette er det mange meninger om. Min er:

 • Alltid bilde! Det blir lettere å huske deg når man kan knytte informasjon til et bilde. Husk å velge et bilde som reflekterer deg slik du ønsker å bli oppfattet.
 • Iom. at man leser fra venstre mot høyre foretrekker jeg å ha dato etter tekst. Dette fordi jeg mener hva jeg har gjort i førsteomgang er viktigere enn når. HR-avdelingen her sier riktignok at de foretrekker det omvendt, men at begge deler er lov.
 • Skriftstørrelse 10 kan anbefales. Alt annet blir seendes litt stort og keitet ut på print, og bonus; da får du plass til å legge inn mer luft.
 • Skal du legge inn informasjon om sommerjobber? Kanskje noen (de siste) hvis det er relevant, men ikke gi dem hver sin linje. Skriv f.eks opp årstallene; 2005 – 2008 – div sommerjobber.
 • Skal du skrive om innholdet i bachelor/masteroppgaven din? Nei! Dette tar mye plass – plass du bare bør bruke dersom temaet ditt er særskilt relevant for den jobben du søker. Tittel holder vanligvis i massevis.
 • Skal du spesifisere hva deltidsstillingene innebar? Ikke hvis det er innlysende. Har du sittet bak kassa på Kiwi, skjønner den som leser CVen hva oppgavene innebærer. Har du derimot hatt en stilling som ikke er “alment kjent”, eller en stillingstittel som ikke er selvforklarende, kan du gjerne skrive en linje eller to om oppgavene dine.

Etikk
På tross av min formaning om å fokusere på styrker er det noen viktige etiske hensyn man må ta. Det er egentlig såre enkelt, bare husk på to ting; ikke lyv og ikke pynt på sannheten. Du vet aldri når noen som kjenner bakgrunnen din sitter med CVen i hånden, og det er nok fryktelig kjedelig å bli eliminert i en søkeprosess på gunn av noe slikt!

Til sist; be noen som kjenner deg lese over CVen din. Spør de hva slag inntrykk de sitter igjen med. Dersom dette ikke stemmer over ens med det du forsøker å formidle må du rett og slett pusse litt mer for å få skoene til å skinne. Samtidig kan du jo gi de utfordringen å lese over på 10 sekunder for å se om det lar seg gjøre.

Og dere; sendes CV elektronisk skal den alltid være i PDF..

Har du spørsmål, enten om CV, søknad generelt eller hva vi kan tilby studenter i Visma må du gjerne kontakte meg på; anne.solhaug@visma.com

Lykke til!

//Anne

PS: Presentasjon fra CV- og søknadskurs ved NTNU den 11.04.13 

Mest populære