Gå til hovedsiden

Hvordan lykkes på jobbintervju?

Cv’en er preppet, motivasjonsbrevet finpusset og søknaden sendt inn. Og så kommer telefonen – du er ønsket på intervju! Drømmejobben er ett skritt nærmere, men hvordan skal du sørge for at du viser deg fra din aller beste side, i en setting preget av mye nervøsitet?

Det er viktig å være klar over at når du først er kalt inn på intervju betyr det at du faktisk er en aktuell kandidat for selskapet. Selskapet mener du har det som skal til, så nå er det kun opp til deg selv hvordan utfallet av intervjuet blir. Forberedelser til den store dagen blir derfor alfa omega. Sett deg godt inn i bransjen og selskapet, og sørg for at du kjenner din egen CV og innholdet i søknaden godt. Det er faktisk dette som vil danne grunnlaget for samtalen i intervjuet. Og du, husk at det å danne seg et førsteinntrykk sjelden tar mer enn et par sekunder? Det er derfor både kjedelig og unødvendig å bomme her.

Under selve intervjuet vurderes du på mange kriterier, men hovedbudskapet er ikke å skape støy som tar fokuset vekk fra ditt budskap i intervjuet: Nemlig hvorfor nettopp du er riktig for denne jobben. Under har vi derfor listet opp noen tips og triks som vi håper kan gi deg noen råd på veien. Lykke til!

Tips & triks:

 •  Slips eller ikke slips? Det er ikke alltid enkelt å vite hvordan man skal kle seg til et intervju fordi man ofte ikke kjenner kulturen i selskapet.  Å bomme på kleskoden skaper unødvendig usikkerhet i en allerede stresset situasjon. Er du i tvil om kleskoden – ring og spør på forhånd.
 •  Øyekontakt gir et inntrykk av at du er våken, interessert og oppriktig. Dersom det er flere intervjuere i rommet, pass på å fordele blikket på alle.
 • Et fast håndtrykk uttrykker selvsikkerhet og stødighet. Øv gjerne på dette i forkant.
 • Bli bevisst på faktene dine i forkant av intervjuet. Vær forsiktig med tenkelyder, og unngå ord som “liksom”, som ofte inntreffer når man blir nervøs.  Typisk for slike fakter er at man ikke er klar over dem selv – derfor kan det være lurt å simulere en intervjusituasjon med noen du kjenner så kan du luke bort det som er mest synlig.
 • Gi presise svar og underbygg dem med eksempler. Sier CV’en at du er initiativrik – sørg for å underbygge påstanden med eksempler som gir intervjueren bevis for at dette faktisk stemmer.
 • Vær bevisst på å lytte etter hva intervjueren faktisk spør deg om: Ikke vær så forberedt at du ramser opp og svarer på noe annet en det faktisk blir stilt spørsmål om.
 • Ta deg tid til å tenke før du svarer, særlig hvis et spørsmål er vanskelig. Ikke føl deg brydd fordi det blir stille i en kortere periode. Men ikke gjør dette hver gang – du vil ikke skape inntrykket av at du må konstruere alle svarene dine.
 • Kommuniser tydelig hvorfor du bør få den aktuelle jobben. Forberede noen ting du er opptatt av å få frem før intervjuet. Husk at du har begrenset tid på å selge deg selv og det ville være veldig synd om du går ut fra intervjuet og føler at du ikke fikk vist det som var mest viktig for deg å få frem.
 • Vær oppriktig i svarene du gir. Det er ofte lett gjennomskuelig dersom man produserer “riktige” svar som man tror intervjueren er ute etter. Dette skaper usikkerhet hos en intervjuer, som vil tvile på om de er blitt kjent med den ekte deg. Et eksempel er formidling av svakheter. Veldig mange nevner svakheter som egentlig er styrker, men en intervjuer vil heller ønske at du er ærlig med deg selv og dine svakheter og jobber med disse.
 • Forbered en liste med spørsmål som du ønsker svar på under intervjuet. Du skal ikke bare selge deg selv under intervjuet, men også bli kjent med selskapet og stillingen. I beste fall vil du ha flere tilbud å velge mellom og da er det viktig at du har tilstrekkelig informasjon til å ta et riktig valg. Bruk tiden godt og sørg for at du for svar på forhold som er viktige for at du skal trives og lykkes i stillingen. Dette viser også at du er oppriktig interessert og vil kun telle positivt hos intervjueren. MEN, la selskapet ta initiativ til å snakke om lønn..
 • Evaluer innsatsen din etter intervjuet. Ikke legg prosessen bak deg så fort du kan dersom du får et avslag. Lær av prosessen og sørg for ikke å gjøre de samme feilene ved neste intervju. Be om tilbakemelding fra intervjuer og ta vare på alle papirer fra prosessen.

 Bortsett fra dette – smil og vær deg selv, ærlig og oppriktig.  For husk, du skal ikke bare få jobben, du skal jobbe der også!

Cartoon

Mest populære