Hvordan dobbeltsikre passordet ditt?

Aftenposten meldte nylig at 1,4 milliarder passord har blitt gjort tilgjengelige i en offentlig database. Det viste seg at eierne av passordene er alt fra mannen-i-gata til samfunnstopper. Er virkelig ingen trygge?

Hvor sikkert er et passord?

Det finnes flere typer låser. Låser vi åpner med nøkler og låser vi åpner med koder. Må låsen åpnes med en nøkkel, trenger man fysisk tilgang til både låsen og nøkkelen. Med en kodelås trenger man bare tilgang til låsen. Deretter kan man med litt tålmodighet prøve og feile seg frem til den riktige kombinasjonen.

Det samme prinsippet gjelder for passordene dine. Både de du bruker privat og på jobb. Et passord fungerer som en kodelås. Jo mer komplisert passord du har, desto større innsats kreves for å knekke det. Men, i motsetning til en vanlig fysisk kodelås, er det ingen begrensninger for hvem som kan prøve å finne ut passordet ditt og få tilgang til brukerkontoen din.

Laptop Closeup

Les mer: Digital Index: Halve bedriftsnorge er digitale sinker

Hvordan best sikre passordet ditt

For å sikre brukerkontoen din så godt du kan, holder det ikke med et avansert passord. Du trenger også en fysisk lås. Har du det, må inntrengeren komme seg gjennom to dører eller faktorer for å få tilgang til for eksempel e-posten din. Dette kalles for en tofaktor-autentisering eller totrinnskontroll.

Virker det avansert? Sannheten er at du er godt kjent med Tofaktor-autentisering allerede. Både BankID og MinID er tofaktor-autentisering hvor du bruker en personlig “nøkkel” i tillegg til et personlig passord for å få tilgang til bankkontoen eller skattemeldingen din. I dag tilbyr mange leverandører, inkludert Visma, tofaktor-autentisering til sky-produktene sine gjennom koder du får tilsendt på sms. Det eneste du trenger å gjøre er å aktivere det. Veldig enkelt og veldig verdifullt.

Les mer: Norske ledere vet faretruende lite om IT-sikkerhet

 

Er du allerede Visma-kunde og lurer på hvordan du aktiverer tofaktor-autentisering for dine Visma-produkter?

Besøk Visma Community

About

Klara jobber som Community Manager i Visma Software AS. Her jobber hun med teknisk oppsett og engasjement. Klara startet i Visma i 2017.
Connect with Klara: