Passordsikkerhet: Hvordan dobbeltsikre passordet?

Passordsikkerhet

Aftenposten meldte i 2018 at 1,4 milliarder passord hadde blitt gjort tilgjengelige i en offentlig database. Det viste seg at eierne av passordene er alt fra mannen-i-gata til samfunnstopper. Er virkelig ingen trygge?

Hvor sikkert er et passord?

Det finnes flere typer låser. Låser vi åpner med nøkler og låser vi åpner med koder. Må låsen åpnes med en nøkkel, trenger du fysisk tilgang til både låsen og nøkkelen. Med en kodelås trenger man bare tilgang til låsen. Deretter kan du med litt tålmodighet prøve og feile deg frem til riktig kombinasjon.

Det samme prinsippet gjelder for passordene dine. Jo mer komplisert passord du har, desto større innsats kreves for å knekke det. Men, i motsetning til en vanlig fysisk kodelås, er det ingen begrensninger for hvem som kan prøve å finne ut passordet ditt og få tilgang til brukerkontoen din.

Les mer: Norske bedrifter sakker akterut på digitalisering

Slik sikrer du passordet ditt

For å sikre brukerkontoen din så godt du kan, holder det ikke med et avansert passord. Du trenger også en fysisk lås. Har du det, må inntrengeren komme seg gjennom to dører eller faktorer for å få tilgang til for eksempel e-posten din. Dette kalles for en tofaktor-autentisering eller totrinnskontroll.

Avansert, sa du?

Neida, egentlig ikke. Sannheten er at du er godt kjent med tofaktor-autentisering allerede. Både BankID og MinID er tofaktor-autentisering hvor du bruker en personlig «nøkkel» i tillegg til et personlig passord for å få tilgang til bankkontoen eller skattemeldingen din.

I dag tilbyr mange leverandører tofaktor-autentisering til nettbaserte tjenester gjennom koder du får tilsendt på SMS. Det eneste du trenger å gjøre er å aktivere det. Veldig enkelt og veldig verdifullt.

Les mer: Norske ledere vet faretruende lite om IT-sikkerhet

IT-sikkerhet er mye mer enn totrinns-autentisering, forklarer produktsjef Stian Estil. Se videoen her.

IT-sikkerhet og digitalisering går hånd i hånd

Aldri før har flere bedrifter flyttet systemene sine over til nettbaserte løsninger. Høy sikkerhet er avgjørende både for å beskytte seg selv, men ikke minst for å ivareta sensitive data oppbevart på vegne av andre. Men uten digitale systemer, ingen optimal datasikkerhet.

Hvor digitalt modne er din bedrift – i forhold til resten av norsk næringsliv? Les vår rapport Visma Digital Index 2019 og finn ut selv.

Last ned Digital Index 2019 her

0