Gå til hovedsiden

Hva er Elektronisk Handelsformat (EHF) og hvorfor brukes det?

Statlige virksomheter godtar ikke lenger at man sender en faktura på papir per brev eller som en pdf-fil via e-post. Nå ønsker også flere og flere bedrifter å motta fakturaer med EHF.

Hva er Elektronisk Handelsformat (EHF) og hvorfor brukes det?
Hva er Elektronisk Handelsformat (EHF) og hvorfor brukes det?

Det offentlige har i dag ca.11 millioner fakturaer pr. år som vil kunne bli sendt elektronisk. Elektronisk sending og mottak av faktura, kreditnota og purring vil spare miljøet for papir og forsendelse av dokumenter med postens fly- og biltransport. CO2-utslippene vil bli mindre, og mengden papiravfall redusert.

Ofte stilte spørsmål om EHF

Er EHF det samme som eFaktura?

Nei, det er to forskjellige ting som er viktig å skille. Med eFaktura sendes fakturaer direkte til kunder som har nettbank. Ulempen med eFaktura, sett fra bedriftsperspektiv, er at det er kunden selv som må ta initiativet til å aktivere avtalen via sin bank. EHF fakturaer er en datafil som ikke sendes til nettbanken, men heller rett inn i mottakers regnskapssystem.

Hvordan finner man ut hvem som kan motta EHF faktura?

Man trenger mottakers org. nummer i første omgang. Videre kan en søke opp alle som er registrert som EHF mottakere i noe som heter ELMA registeret.

ELMA registeret er i prinsippet en adressebok over alle som kan motta EHF gjennom aksesspunktet Peppol. Peppol er Difis aksesspunkt, som drives av staten. Vi kan kalle et aksesspunkt som et elektronisk postkontor. En sender fakturaen til et aksesspunkt som sender den videre til mottaker.

Å skrive ut en faktura og sende per post er både dyrt og tidkrevende. Send heller fakturaen direkte til kunden på epost eller send som EHF eller eFaktura. Dette er selvfølgelig mulig i Visma eAccounting.

Vil du teste regnskapsprogrammet Visma eAccounting?

Prøv gratis i 30 dager

Mest populære