Gå til hovedsiden

Hva er EHF (elektronisk handelsformat)?

EHF er et standardformat for digital utveksling av blant annet efaktura. Se hvordan din bedrift kan styrke lønnsomheten med elektronisk handelsformat.

Kollegaer diskuterer EHF og efaktura

Les også: Hva er elektronisk faktura (efaktura)?

Les også: Hva er aksesspunkt og PEPPOL?

Hva er EHF?

EHF (elektronisk handelsformat) er det offentlige standardformatet for efaktura. Alle fakturaer som sendes gjennom den felleseuropeiske digitale infrastrukturen for elektronisk handel (PEPPOL) blir sendt i dette formatet. Bruk av EHF sikrer derfor at du enkelt kan utveksle digitale meldinger mellom dine egne systemer og systemene til dine kunder og leverandører. Det har en rekke fordeler:

Store tid- og kostnadsbesparelser

Istedenfor å sende og motta f. eks. fakturaer per e-post eller post, utveksles e-fakturaer automatisk mellom fakturaløsningene til avsender og mottaker. Dermed får du store besparelser på administrasjon og ressursbruk. For at systemene skal snakke sammen, må informasjonen sendes i et felles format.

Alle obligatoriske data er med

Et slikt standardformat sørger også for at all pliktig informasjon alltid er med i meldingen. Når du f.eks. skal sende en faktura, vil bruk av efaktura i EHF-standarden sikre at alle obligatoriske data er med.

Fri flyt mellom avsender og mottaker

EHF-meldinger sendes fra avsender til mottaker gjennom en åpen infrastruktur. Du trenger derfor ikke å inngå avtale om feks. efaktura med mottaker på forhånd. Alle selskaper som kan motta meldinger i EHF er innmeldt i et åpent register for mottak av digitale meldinger (ELMA).

Les også: Hva er ELMA og hvordan registrerer du deg?

Hvordan kommer jeg i gang med EHF og efaktura?

I dag øker bruken av EHF-standarden eksplosivt, takket være en sterk vekst i bruken av efaktura. For de aller fleste virksomheter er det nettopp fakturering og fakturamottak som er mest relevant. Hvis du vil vite mer om EHF og efaktura, kan du lese videre her:

Les guiden: Hvordan automatisere faktureringsprosessen?

Mest populære