Gå til hovedsiden

Hva er aksesspunkt og PEPPOL?

For å legge om til efaktura, må din bedrift knytte seg til et aksesspunkt i nettverket for elektronisk handel. Se hvordan!

Aksesspunkt og PEPPOL

Les også: Hva er elektronisk faktura (efaktura)?

Les også: Hva er ELMA og hvordan registrerer du deg?

Hva er PEPPOL?

For at efakturaer og andre forretningsdokumenter enkelt skal kunne sendes og mottas på kryss og tvers av bedrifter, institusjoner og personer, har vi i Europa etablert en digital infrastruktur for elektronisk handel. Dette nettverket har navnet PEPPOL (Pan European Public Procurement Online), og sikrer at du enkelt kan sende og motta efaktura til og fra dine kunder og leverandører.

Hva er aksesspunkt?

For å bli del av PEPPOL-nettverket, må din bedrift gå via et aksesspunkt. Det er et slags elektronisk postkontor som sender og mottar efakturaer på dine vegne. En efaktura sendes inn i PEPPOL-nettverket via avsenders aksesspunkt, og finner selv veien til mottakers aksesspunkt, som plasserer fakturaen inn i mottakers økonomisystem. Dermed kan både avsender og mottaker nyte godt av alle fordelene som følger med elektronisk faktura. Her er fire av dem:

Mindre administrasjon

Ved bruk av efaktura sendes og mottas fakturaen direkte i økonomisystemet. Dermed automatiserer du store deler av fakturahåndteringen.

Reduserte kostnader

Med en helelektronisk løsning er det ikke lenger behov for utskrift, pakking og forsendelse – eller mottak, utpakking og punching.

Raskere innbetaling

Erfaringen viser at kunder som mottar efaktura er mer presise betalere. Avsender slipper å bruke tid og krefter på purringer, mens mottaker kan være sikrere på at regningene blir betalt som de skal.

Full kontroll

Ved elektronisk fakturering blir alle fakturadata lest inn 100 % korrekt, og med en god fakturaløsning blir alle fakturaer arkivert i systemet.

Hvordan kommer jeg i gang med efaktura?

I dag øker bruken av EHF-standarden eksplosivt, takket være en sterk vekst i bruken av efaktura. For de aller fleste virksomheter er det nettopp fakturering og fakturamottak som er mest relevant. Hvis du vil vite mer om EHF og efaktura kan du lese vår gratis guide til elektronisk faktura.

Last ned guiden om efaktura og faktureringsprosessen

Mest populære