Gå til hovedsiden

Hva er PEPPOL og aksesspunkt?

Bli bedre kjent med mekanismene som ligger til grunn for at du kan sende og motta e-faktura til og fra hele verden.

Aksesspunkt og PEPPOL

 

Hva er PEPPOL?

For at e-fakturaer og andre forretningsdokumenter enkelt skal kunne sendes og mottas på kryss og tvers av bedrifter, institusjoner og personer, har vi i Europa etablert en digital infrastruktur for elektronisk handel. Dette nettverket har navnet PEPPOL (Pan European Public Procurement Online), og sikrer at du enkelt kan sende og motta e-faktura til og fra dine kunder og leverandører.

Les også: Hva er ELMA og hvordan registrerer du deg?

Hva er aksesspunkt?

For å bli del av PEPPOL-nettverket, må din bedrift gå via et aksesspunkt. Det er et slags elektronisk postkontor som sender og mottar e-fakturaer på dine vegne. En e-faktura sendes inn i PEPPOL-nettverket via avsenders aksesspunkt, og finner selv veien til mottakers aksesspunkt, som plasserer fakturaen inn i mottakers økonomisystem. Dermed kan både avsender og mottaker nyte godt av alle fordelene som følger med elektronisk faktura. Her er fire av dem:

Mindre administrasjon

Ved bruk av e-faktura sendes og mottas fakturaen direkte i økonomisystemet. Dermed automatiserer du store deler av fakturahåndteringen.

Reduserte kostnader

Med en helelektronisk løsning er det ikke lenger behov for utskrift, pakking og forsendelse – eller mottak, utpakking og punching.

Raskere innbetaling

Erfaringen viser at kunder som mottar e-faktura er mer presise betalere. Avsender slipper å bruke tid og krefter på purringer, mens mottaker kan være sikrere på at regningene blir betalt som de skal.

Full kontroll

Ved elektronisk fakturering blir alle fakturadata lest inn 100 prosent korrekt, og med en god fakturaløsning blir alle fakturaer arkivert i systemet.

Vil du effektivisere faktureringen enda mer?

Nesten alle sender og mottar e-faktura i dag, men det trenger ikke bety at alle bedrifter har raske og avviksfrie prosesser for fakturering. Ved å automatisere faktureringsprosessen slipper du arbeidet knyttet til sending av fakturaer, oppfølging av innbetalinger, purring og inkasso. Ønsker du å se hvordan du kan helautomatisere faktureringen?

Last ned guiden her

Mest populære