Gå til hovedsiden

«Hele bedriftsnorge sliter», men hva kan hver enkelt bedrift gjøre for seg selv?

– Skal du fortsette å være relevant inn i fremtiden, er du nødt til å digitalisere. Det er på en måte litt vinn eller forsvinn, sier Øyvind Larsen, adm.dir. i Visma Software.

Øyvind Larsen i Visma. Foto: Andreas Kleiberg/Hest Agentur
Adm.dir. i Visma Software: Øyvind Larsen

Å gjenreise næringslivet er også et individuelt ansvar

Leser vi gamle artikler om norsk økonomi i 2019, så fremtiden ganske lys ut. Selv i den mørke desembermåneden var det lystig rundt julebordene; et virusutbrudd i Kina var en notis i avisene. Stemningen var god i lykkelandet. Permittering var et ikke-ord, og karantene var noe som angikk utenlandske hunder på flyplasser.

Nærlesning: It-sikkerhet – er skyen et sikkert valg?

Nå, ti måneder senere, står norske bedrifter overfor et uforutsigbart arbeidsliv. Og selv om andelen permitterte heldigvis har gått ned, melder likevel NHO at hver femte bedrift planlegger oppsigelser i nær fremtid.

«Å gjenreise næringslivet ligger ikke bare i hendene på myndighetene som skal legge til rette. Også bedriftene må ta ansvar for seg selv.»

– Å gjenreise næringslivet ligger ikke bare i hendene på myndighetene som skal legge til rette. Også bedriftene må ta ansvar for seg selv, og følge den naturlige utviklingen, sier den administrerende direktøren.

Hva konkret kan hver enkelt bedrift gjøre?

Larsen peker på at det blir stadig viktigere at ting er ukomplisert – både hjemme og på jobb.

– I dag er det enkelt å drifte privatlivene våre digitalt, enten det handler om å levere skattemeldingen eller bestille en frisørtime. Da sier det seg selv at de samme kravene må kunne stilles til en arbeidsgiver. Det skal være enkelt å drifte en bedrift. Å sende inn en reiseregning, raskt sjekke lagerbeholdningen eller sende inn A-meldingen kan ikke fortsette å spise like mye av arbeidstiden som før, sier Larsen.

Manuelle tidstyver har ikke norske bedrifter råd til. I hvert fall ikke i 2020.

«Å sende inn en reiseregning, raskt sjekke lagerbeholdningen eller sende inn A-meldingen kan ikke fortsette å spise like mye av arbeidstiden som før.»

– I nedgangstider, med lavere etterspørsel og økt arbeidsledighet, vil ryggmargsrefleksen være å spare penger. Det føles tryggest. Men bedriftene har ikke råd til å sitte på gjerdet nå, mener Larsen, og kommer med en klar oppfordring:

– De som ser at de har midler til å kutte ut papirer, punching og dobbeltarbeid, bør definitivt ta med seg motet, og investere i forretningssystemer som gjør det enkelt å samhandle.

På tide å flytte til skyen? Her er 10 grunner til å velge nettbasert ERP

Fikk nytt lønnssystem: – Overraskende enkelt

Hos teknologi- og innovasjonsselskapet Knowit Norge kom overgangen til digitalt lønnssystem i grevens tid. I januar 2020 fikk de nytt lønnssystem i skyen som sørger for lønnskjøringen til alle de 700 ansatte.

– Vi er utrolig fornøyde. Da krisen inntraff så vi hvor avgjørende det var å jobbe skybasert. Nå er vi ikke avhengige av å være fysisk på kontoret for å kjøre lønn, sier Bjørg Haaland i Knowit Norge.

Haaland sier systemet sparer de ansatte for unødvendig bruk av tid på kompliserte utregninger.

– Det som før ble gjort manuelt, kan nå enkelt spores og rettes. Vi kan for eksempel kjøre oppdateringer på lønnsslipper helt frem til lønnen er betalt, sier Haaland, som allerede kan se effektene av effektiviseringen. Blant annet har bruken av overtid gått ned. Det har vært overraskende enkelt og effektivt å legge om, forteller Haaland i Knowit Norge

Lær noe nytt på 15 minutter: Hva betyr det å jobbe med lønn i skyen?

– Å la være å digitalisere er helt uaktuelt

Øyvind Larsen i Visma Software spår at fjernarbeid, økt selvledelse og mindre hierarki er og blir den nye normalen. Da blir det også viktigere at ledere tilrettelegge deretter.

Det har NHHS forstått. Kjernestyret i Norges Handelshøyskoles Studentforening er landets største frivillige regnskapsorganisasjon. Bedriften har gått nesten helt upåvirket av pandemien, takket være overgangen til skybasert økonomisystem. 

– Fra å sitte med en haug bilagspermer og én PC med lokalinstallert programvare, gjør vi nå alt digitalt. Timeregistrering, utlegg, lønnskjøring og all mulig annen samhandling. Før skulle ett skjema dit og signaturen skulle kanskje et helt annet sted. Nå er alt formidlet gjennom én plattform, forteller økonomiansvarlig Sverre Skjauff i NHHS.

Økonomien og regnskapet er enkelt. Det er nettopp denne smidigheten teknologien åpner opp for. Larsen mener NHHS er et kroneksempel på hvem de nye, unge bedriftslederne er.

– Denne generasjonen er på full fart inn i arbeidslivet, og venter ikke på noe eller noen. For til syvende og sist handler ikke digitalisering om «å ta noen grep for å tjene litt mer penger». Å jobbe manuelt med papirer blir ikke lenger sett på som ineffektivt. Det er rett og slett uaktuelt, avslutter Larsen.

Nærlesning: It-sikkerhet – er skyen et sikkert valg?

Mest populære