Gå til hovedsiden

Digital Index 2017: Halve bedriftsnorge er digitale sinker

Vi har spurt norske bedrifter i hvilken grad de har digitalisert sine vanligste økonomiske prosesser. Resultatet er en digitaliseringsgrad på 46 %. Det er for dårlig.

Digital index
Digital index

Digital Index, som er vår undersøkelse om digital status i bedriftsnorge, viser dermed at over halvparten ikke utnytter de mulighetene digitalisering gir. Det er et skuffende tall.  

Andre internasjonale rangeringer bekrefter våre resultater:

  • Norske og svenske bedrifter ligger langt etter amerikanske og asiatiske bedrifter når det kommer til fremdrift på digitalisering.
  • Norske og svenske firmaer bruker mer av sine IT-budsjetter til å vedlikeholde gamle systemer enn å utvikle nye løsninger.

Norske barn er født med ipad mellom hendene

Norske barn i dag blir ikke bare født med ski på beina, men også ipad mellom hendene. Slik er verden blitt. Hvorfor henger bedriftene så langt etter? Er det slik at over halvparten av norske ledere ikke ser verdien i å effektivisere og digitalisere? Eller ignorerer de rett og slett temaet?

Jeg tror ikke det. Jeg tror de fleste norske bedriftsledere absolutt ser verdien. Jeg tror at grunnen til at mange bedrifter lar være å digitalisere, eller i det minst utsetter å gjøre det, rett og slett handler om at de ikke vet helt hvordan de skal skal gå i gang.  

Digitaliserer du ikke i dag, eksisterer du ikke i morgen

Norske bedrifter, store som små, lever under et konstant press om å effektivisere. De må holde kostnader nede, inntekter oppe og konkurrenter unna. Digitaliseringen av samfunnet bidrar til konkurransen tilspisses for hver dag som går. Bedrifter som omfavner teknologien, løper i galopp fra bedriftene som har samme tralt som før. 

De tiltakene du som leder velger å iverksette, vil være avgjørende for din bedrifts evne til å overleve. Jeg vil faktisk dra det så langt og si at digitaliserer du ikke i dag, eksisterer du sannsynligvis ikke i morgen. Dere husker kanskje hva som skjedde med Kodak? De ventet for lenge med å endre seg, og da var det for sent.

Dette er ikke skremselspropaganda. Dette er ikke Fake News. Dette er verden i 2018. En del farer. Men også uendelig med muligheter. 

Nytt år, nye muligheter til å gjøre noe med gamle tralter?

I rapporten vår Digital Index finner du helt konkrete råd om hvordan du kan løfte bedriften videre opp på den digitale modenhetsskalaen, med utgangspunkt i dine viktigste økonomiske prosesser. Det er et smart sted å begynne din digitaliseringsreise. Får du digitalisert og automatisert disse prosessene, kan nemlig fremtidens økonomiavdeling konsentrere seg om det som driver bedriften fremover.

Last ned rapporten

Kilder: 

Digital Index 2017 (Visma)

Studie om digialisering gjennomført av Senter for Digitalisering BI Norge, Handelshögskolan i Stockholm og MiT Boston (2016)

 

Mest populære