Genierklærte meg selv – rødmet i damebutikk

Du kjenner sikkert følelsen: Du har gjort, sagt eller tenkt et eller annet og kjenner et selvtilfreds smil komme krypende oppover ansiktet. Kanskje plystrer du litt for å døyve gliset, eller bare rett og slett fordi du er så ufattelig fornøyd med din egen genialitet. Akkurat slik var det for meg den dagen jeg fikk en idé om å sette skruer på utsiden av plastboksene i skruehyllen min. Endelig ble det enkelt å se hva som var i de ulike skuffene. Hvilket geni!! Jeg klarte selvsagt ikke å dy meg, og måtte vise bildet av skuffene til alle og enhver.

Et par uker senere trengte jeg noen solide strikk, og jeg gikk innom en sånn damebutikk med knapper og trådsneller. I butikken fikk jeg plutselig øye på en hylle med skuffer til ulike knapper. Det var sikkert over hundre skuffer, og den så gammel og velbrukt ut. Og du gjettet riktig: På utsiden av hver av skuffene var det festet en knapp som viste hva som var i skuffen. Genifølelsen jeg hadde hatt ble umiddelbart satt på grundig på plass, og jeg skjønte at jeg hverken hadde funnet opp kruttet, eller fastmontering av ting på utsiden av skuffer.

Det siste året har jeg jobbet med kvalitetssystemet i Visma Academy for å forberede oss for ISO‑sertifisering. Da har jeg tenkt mye på skuffenen mine, og på geniene i den gamle sybutikken. Når det gjelder ISO‑sertifisering er det også noen som har gjort smarte ting før oss. Det første jeg gjorde var derfor å sjekke grundig hva andre har gjort før vi satte i gang. ISO‑sertifisering høres jo både imponerende og vanskelig ut, men det handler egentlig bare om å beskrive hva vi faktisk holder på med, slik at kvaliteten på det vi leverer er sikret og dokumentert. Og faktisk er det ganske spennende – både å se de store linjene, men også å få dokumentert en del av detaljene i vår egen hverdag.

Jeg kan anbefale alle som ikke har gjort det å sette seg litt inn i ISO 9001. Det finnes en artig liten film som raskt og enkelt forklarer det hele (på dansk, men kjempegod). Jeg fikk filmen presentert på et ISO-kurs jeg deltok på, og formidler gjerne videre.

Og helt til slutt: Hva var det jeg ikke lærte i sybutikken? Jo, jeg forsøker fremdeles å genierklære meg selv. Og beviset? Jo, ellers hadde jeg aldri lagt bildet av mine egne skuffer i denne bloggen, eller hva?

Iso sertifisering i Visma Academy, er heller ikke beviset på vår geniale kvalitet, men at vi «drar ut den riktige skuffen og finner det rette innholdet» i våre daglige gjøremål.

0