En torsdag i september 2020, fulgte jeg ivrig med på Oslo Business Forum, som ble gjennomført i digitalt format. Det var mange flotte sesjoner med utrolig flinke folk som fikk fremme sine observasjoner om hva som kommer til å bli “the new normal”, som for øvrig også var tittelen på forumet. Det var spesielt én tale som virkelig traff meg. Temaet var “leadership beyond crisis” og ble presentert av ingen ringere enn Carla Harris.
Presentasjonen la en del vekt på hvordan ledere må utøve sin rolle annerledes, basert på hvilken generasjon de ansatte hørte til. Baby boomer-generasjonen (f. 1946–1964) har et helt annerledes forhold til lederne sine, enn hva Gen Z (f. 1996–2012) har. Jeg lot tankene ta overhånd og begynte å koble dette opp mot egne erfaringer fra et litt annet perspektiv.
Husker du? Windows 98, en okkupert hustelefon og iPod Touch?
Jeg ble født i overgangen mellom to generasjoner, så jeg vet ikke alltid om jeg kan kalle meg en ung Millennial (f. 1981–1995) eller gammel Gen Z. I barndommen kom interessen for teknologi veldig fort, noe som brakte med seg irritasjoner som Windows 98, noen få megabyte med minne og en storesøster som okkuperte hustelefonen. Hvis du ikke tror meg, se på bildet over av hvordan tiden så ut før Skype og multiplayer-spill.
Jeg var også i perfekt alder til å ta imot Spotify og den første generasjonen av iPod touch. På tidlig 00-tallet måtte vi starte datamaskinen før vi gikk og spiste middag; i dag tar vi det for gitt at de digitale produktene og portalene er tilgjengelige til enhver tid hvor enn vi befinner oss.
Hvordan knytter jeg dette opp mot talen til Carla Harris? Jo, nå skal du høre. Jeg tenker at du ikke bare må lede dine ansatte ut ifra hvilken generasjon de hører til; du må også behandle dine fremtidige kunder, samarbeidspartnere og konkurrenter likedan. Historier om hvordan du måtte utføre programvareoppdateringer ved hjelp av “floppy disks” egner seg dessverre bare ved kaffemaskinen. For meg høres dette helt fremmed ut, og det er ikke noe den yngre generasjonen kan relatere seg til.
Det er nettopp denne generasjonen du må rigge deg klar til å møte på i fremtiden.
Den nye generasjon vil stille “skyhøye” krav basert på sine egne erfaringer. Det vil si at tiden er inne for å digitalisere, automatisere de dagligdagse manuelle prosessene, fordi det tror jeg konkurrentene kommer til å gjøre. Her må du se på det store bildet, der tid er penger. Du skal fokusere tiden på kjernevirksomheten din, ikke på å utføre manuelle oppgaver fordi du ville “spare” penger på ikke å gå fra dagens gammeldagse løsning.
Arbeidsoppgaver Gen Z viker unna og hvorfor?
Vi ser ingen mening i å gjøre repeterende oppgaver ved hjelp av manuelle prosesser. Vi forventer at systemene skal jobbe for oss, og at det er systemene som skal bearbeide dataen, ikke vi. Systemene må være tilgjengelig til enhver tid, for å gi oss data som vi kan forstå. Med denne dataen som grunnlag for analyse, kan vi bruke tiden på å skape vekst, tenke nytt og utvikle oss.
Tiden er inne – tenk langsiktig!
Hilsen Sigurd Myhre, Millennial / Generation Z