Gå til hovedsiden

Forberedelser til årsavslutning

Vi har akkurat passert årsskiftet og mange er godt i gang med forberedelser til årsavslutning for 2014.

Tips til forberedelser til årsavslutning
Forberedelser til årsavslutning

En årsavslutning innebærer mye å passe på for dere som er næringsdrivende. Det er mye dokumentasjon som må leveres inn for å sikre at årsregnskapet blir korrekt. Et årsoppgjør gir en oversikt over din bedrifts offisielle regnskap. Før regnskap jevnt gjennom året og foreta nødvendige forberedelser!

Nytt år assosieres gjerne med nye muligheter. Men for mange innebærer det lange dager på kontoret. Det er nemlig den tiden av året der man skal avslutte foregående regnskapsår. Både for ny oppstartede bedrifter og mer etablerte kan dette gi nye utfordringer. Desember er i kjent stil en travel måned der fokuset ligger på alt annet enn å forberede en årsavslutning. Men gode forberedelser vil være tidsbesparende og gi en litt lettere start på det nye året.

Tips til forberedelser til årsavslutning

Et tips er å inngå avtale med regnskapsfører eller revisor på forhånd. Om du ikke allerede har et samarbeid, bør dette opprettes i forkant. Det kan være at regnskapsfører trenger litt tid til å sette seg inn i ditt regnskap og system.

Å sette bort hele jobben innebærer ofte en del kostnader. Spesielt for små bedrifter og enkeltmannsforetak kan dette fort koste mer enn det smaker. Derfor er det viktig å fremme løsninger som gir en enklere hverdag.

I regnskapsprogrammet Visma eAccounting er det blant annet laget en egen sjekkliste for årsavslutning. På denne måten tilrettelegges det for at du i større grad mestrer en årsavslutning selv, og ikke minst sparer kostnader.

Les mer her om hvordan du forbereder årsavslutning i Visma eAccounting.

Om du ikke har noe regnskapserfaring bør du sette deg litt inn i dette i forkant. Meld deg på et kurs eller søk frem informasjon på nett. Kanskje det tilbys et kurs rettet spesifikt mot ditt program? Et godt råd er å få en forståelse av balansepostene og avstemning av disse. Gjør deg kjent med de ulike rapportene som finnes i ditt program og ta utskrifter for å få en oversikt.

Her kommer noen tips:
– Gjør deg kjent med hva en årsavslutning innebærer
– Gjør avtale med regnskapsfører eller revisor i god tid
– Avstem, Balansen, MVA oppgjør og avstemming, Lønns avstemming. Lag en avstemmingsoversikt
– Finn hjelpemateriell og guider til hvordan du fører årsavslutning i ditt program
– Hold deg oppdatert på kravene som stilles
– Ta ut aldersfordelt oversikt over kunder og leverandører, kommenter gamle poster, vurder å tapsføre gamle poster.

Lykke til med årsoppgjøret!

Mest populære