Gå til hovedsiden

Etternavnet må være med i enkeltpersonforetaket

Du må ha med etternavnet ditt i det offisielle navnet på enkeltpersonforetaket ditt.

Enkeltpersonforetaket
Enkeltpersonforetaket

I forbindelse med markedsføring, for eksempel, er du ikke nødt til å bruke hele det offisielle navnet.

Hvis du heter Eliassen, og ENK-et ditt offisielt heter Superduper Eliassen, kan du kalle det bare Superduper i markedsføringssammenheng.

På alle offentlige dokumenter, nettsider, fakturaer og andre salgsbilag må hele foretaksnavnet ditt stå – inkludert etternavnet.

 

Vern av foretaksnavnet

Vær oppmerksom på at foretaksnavn ikke må være identisk med foretaksnavn som allerede er registrert i Foretaksregisteret.

De aller fleste enkeltpersonforetak har ingen plikt til å registrere seg i Foretaksregisteret. For de fleste holder det med Enhetsregisteret.

NB! Registrering i Enhetsregisteret gir ikke vern av navnet, slik som i Foretaksregisteret.

Hvis du har et svært vanlig navn, kan du risikere at andre har registrert samme navn i Brønnøysundregistrene.

En kjapp sjekk viser for eksempel at det er registrert fem foretak som heter Ole Olsen i Enhetsregisteret. Fire ENK og ett AS. Da er det Ole Olsen AS som har sikret seg rettigheten til dette foretaksnavnet i Foretaksregisteret. Hvis noen av de fire enkeltpersonforetakene Ole Olsen vil gjøre om til aksjeselskap, kan de ikke ta samme navn uten å få godkjenning av det allerede registrerte AS-et. De må i hvert fall regne med at Ole Olsen AS ikke finner seg i det.

 

Grunnleggende krav

Et av de grunnleggende kravene til foretaksnavn, er at de i utgangspunktet må inneholde minst tre bokstaver fra det norske alfabetet.

Det er heller ikke tillatt å ta et navn som er det samme som et land, et fylke eller en kommune.

Men hva om du heter Randi Ås eller Birger Telemark?

Joda, hvis du har enkeltpersonforetak, kan du fortsatt bruke etternavnet ditt, selv om det bryter de generelle reglene. Det er unntak for enkeltpersonforetak på dette punktet.

NB! Du kan ikke ta med andre personnavn enn ditt eget.

Vær oppmerksom på at dette ikke er en fullstendig oversikt over reglene, mulighetene og begrensningene med hensyn til foretaksnavn. I foretaksnavneloven kan du lese mer.

Mest populære