Er nettskyen sikker?

nettskySikkerhetsproblemstillingen rundt nettskyen er et diskusjonstema som debatteres flittig, og ofte konkluderes det med at det er langt sikrere å lagre data i nettskyen enn gjennom tradisjonelle IT-løsninger. Dette skyldes at drift, overvåkning og sikkerhetsmekanismer ivaretas av en profesjonell aktør. En skytjeneste (Software as a Service) er helt standardisert dette gjør at kompleksiteten i løsningene blir redusert og løsningen kan derfor driftes mer sikkert og effektivt.

Det er helheten, med blant annet oppdatering av programvare, overvåkning og back-up tilgjengeliggjort i skyen som frigjør både tid, penger og ressurser for små og mellomstore virksomheter.

I skyen får du «hele pakka»

Hvert år taper norske bedrifter store summer på grunn av dårlig datasikkerhet. Bare i 2011 ble norske bedrifter utsatt for 45 000 datainnbrudd, tyverier og forsøk på bedrageri, viser tall fra Næringslivets Sikkerhetsråd. I virksomhetens lokaler kan stasjonære datamaskiner og harddisker være utsatt for eksempelvis tyveri, brann eller vannlekkasjer.

Med en profesjonell leverandør av skytjenester vil sikkerhetstiltakene inkludere blant annet brannmur for å hindre uautorisert tilgang, et operasjonssenter som overvåker programvare og komponenter, samt sikkerhetskopi av all data på to ulike steder.

Kjøper du en skyløsning får du «hele pakka» – også sikkerhetsdelen, på den måten trenger du hverken kompetanse eller ressurser til å drifte løsningen eller investere i infrastruktur – alt tas hånd om av leverandøren.

Slik kan du sikre din nettbruk

  1. Installer kun programvare du trenger og fra en leverandør du kjenner og stoler på
  2. Hold programvaren din oppdaterte, og benytt automatiske oppdateringer når de er tilgjengelige
  3. Skru av browser plug-ins du ikke trenger (f.eks. Java)
  4. Tenk over hvor du beveger deg på nettet
  5. Det er lett å forfalske epost, undersøk derfor lenker i epostene før du klikker på den, skriv adressen selv eller benytt gjerne bokmerker
  6. Passord bør ha minst 9 tegn og bør inneholde tall, bokstaver og spesielle tegn som #!$
  7. Ikke bruk ett passord til alt

Spennende lesing? Les mer i vårt kundemagasin Vismagazine.

Vi har også flere spennende videoer – Ta en titt her.