E-faktura på 1-2-3

Endelig har bedriftene tatt i bruk eFaktura

Først kom privatmarkedet. 1,7 millioner nordmenn mottok eFaktura i 2012, og dette tallet øker hvert år. Så kom staten på banen, og endelig er bedriftene også igang.- Om ikke mange år vil alle fakturaer sendes elektronisk. Og det er kanskje på tide, sier Svein Holanger fra Visma.

1. juli 2012 begynte staten å kreve eFaktura fra alle sine leverandører, men det var ikke alle som var klare. Et år senere er de fleste kommuner og også mange bedrifter kommet igang. Se grafen over utviklingen under:

Elma 2

Samfunnsøkonomisk gevinst

Besparelser var statens hovedmål ved at de skulle begynne å kreve eFaktura. Den samfunnsøkonomiske gevinsten av å innføre elektronisk faktura i staten er inntil 1.9 milliarder for perioden 2009-2023.  Det viser en utredelse gjengitt i Norges Bank i sin årsrapport for 2011.

Og først nå kommer bedriftene

Og det er ikke bare staten som sparer. En undersøkelse utført av Sterling Commerce viser at du oppnår inntil 90 prosent kostnadsbesparelse som leverandør, og inntil 44 prosent kostnadsbesparelse som kunde.

– eFaktura betyr besparelser for alle. eFaktura effektiviserer arbeidet og er i tillegg bra for miljøet, sier Svein Holanger.

Han er Product Manager for Visma AutoInvoice, en tjeneste som hjelper bedrifter å sende eFaktura til hverandre. Mange bedrifter leverer også til statlige organisasjoner og er dermed lovpålagt å benytte eFaktura.

– Vi trodde at lovpålegget fra 1. juli ville gjøre at mange bedrifter ville begynne å sende eFaktura rundt denne datoen. Det skjedde ikke. Imidlertid kom mange bedrifter i gang med eFaktura i løpet av vinter og vår 2013, sier Svein.

Han mener papirfakturaens tid snart er forbi.

– eFaktura er en langt mer effektiv rutine enn dagens papirfaktura, sier Svein Holanger og fortsetter.

– Akkurat som det er raskere og billigere å sende en beskjed på epost istedenfor i et brev, så er det også raskere å sende fakturaer elektronisk. Det er bare et tidsspørsmål før den siste papirfakturaen er sendt.

Flest kunder i Elma

Visma har per idag flest kunder registrert i det elektroniske mottakerregisteret, Elma.

Hvordan skal din bedrift komme i gang?

Svein Holanger tror mangel på informasjon om gevinster og hvordan bedriftene skal komme i gang er grunnen til at ikke alle bedrifter benytter eFaktura. Ikke la dette gjelde deg.

Trykk på knappen nedenfor og få mer informasjon om hvordan du kommer igang.

kontakt-meg-button

Les mer om fakturering her.

About

Maia Håland jobbet med innholdsproduksjon på digitale flater i Visma Software.
Connect with Maia: