ELMA – Hva er ELMA og hvordan registrerer du deg?

ELMA er et norsk register med oversikt over alle virksomheter som kan motta efaktura. Under får du full oversikt over alle spørsmål knyttet til det elektroniske mottakerregisteret og elektronisk faktura (efaktura).

Hva er ELMA og hvorfor skal min bedrift registrere seg?

Alle bedrifter som ønsker å motta efaktura, behøver en «elektronisk adresse» som fakturaen kan sendes til. I Norge har vi et register eget for dette formålet. I ELMA finner du alle norske virksomheter som er registrert for mottak av efaktura, og du kan melde inn din egen bedrift slik at også dere kan motta efaktura.

Det er det mange gode grunner til:

  • Mindre administrasjon: Med efaktura slipper du å bruke tid og penger på mottak og punching av inngående fakturaer. Alle fakturadata legges automatisk inn i økonomisystemet ditt. Se hvor mye du kan spare på å benytte efaktura!
  • Korrekt innlesing: En efaktura blir innlest 100 % korrekt i systemet. Dermed er du sikker på at alle fakturaer blir registrert og at betaling blir korrekt. Det medfører gjerne en betydelig reduksjon i omfanget av purring og inkasso.
  • Fornøyde samarbeidspartnere: Stadig flere leverandører forventer at du kan motta efaktura, fordi de selv foretrekker å fakturere elektronisk. Med mottak av efaktura effektiviserer du ikke bare jobbhverdagen i din egen bedrift, du får også fornøyde leverandører.
  • Grønn gevinst: Bruk av efaktura har en klar miljøgevinst. Papirmølla blir redusert, og fysisk frakt og forsendelse blir overflødig.

Hvordan registrerer jeg min bedrift?ELMA og efaktura

Efakturaene sendes fra avsender til mottaker gjennom en egen infrastruktur for elektronisk handel, i det standardiserte EHF-formatet. For å knytte deg til denne infrastrukturen, må du gå via et «aksesspunkt». Det er et slags elektronisk postkontor som formidler og mottar efakturaer på dine vegne. Når bedriften din er knyttet til et slikt aksesspunkt, kan du også registrere bedriften i ELMA, slik at du vil kunne motta efakturaer. En full liste over alle godkjente aksesspunkter finner du hos Difi.

Hvis du vil vite mer om ELMA og efaktura kan du laste ned vår gratis guide til elektronisk faktura.

Vismas aksesspunkt mot ELMA er Visma.net AutoInvoice, som også er vår løsning for elektronisk fakturering. Det er en skyløsning som gir deg muligheten til å sende og motta efaktura direkte i ditt økonomisystem. Løsningen håndterer også fakturaer på epost og i posten, slik at du får alle dine behov dekket ett og samme sted.

Hvis du allerede har Visma AutoInvoice, kan du enkelt registrere deg i ELMA inne fra løsningen. Se hvordan her. Hvis du har et økonomisystem fra Visma, men ikke Visma.net AutoInvoice, får du svar på hvordan du kan aktivere det i vårt Community.

Hvor mye kan du spare på bruk av e-faktura?

Det er mye tid og penger å spare på å melde overgang til e-faktura. Se videoen under (1 min) for å se hvor mye du og din bedrift kan spare!

Registrer deg som epost-abonnent og motta aktuelle artikler to ganger i måneden.

Hei, jeg jobber med tekst, video og animasjon på digitale flater i Visma. På bloggen skriver jeg om effektivisering og smarte løsninger for næringslivet i Norge.
Kontakt Henrik: