Gå til hovedsiden

Hva er ELMA og hvordan registrerer du deg?

ELMA er det offentlige registeret for mottakere av efaktura. Få svar på dine spørsmål, og finn ut hvordan din bedrift kan lykkes med efaktura.

ELMA, hva er det?
ELMA, hva er det egentlig?

Les også: Hva er elektronisk faktura (efaktura)?

Hvorfor skal min bedrift registrere seg i ELMA?

Alle bedrifter som ønsker å motta efaktura trenger en «elektronisk adresse» som fakturaen kan sendes til. I Norge har vi et eget register for dette formålet. I ELMA finner du alle norske virksomheter som er registrert for mottak av efaktura. Her kan du melde inn din egen bedrift, via et aksesspunkt, slik at også dere kan motta efaktura. Grunnene til å bruke efaktura, er mange.

Mindre administrasjon

Med efaktura slipper du å bruke tid og penger på mottak og punching av inngående fakturaer. Alle fakturadata legges automatisk inn i økonomisystemet ditt.

Korrekt innlesing

En efaktura blir innlest 100 % korrekt i systemet. Dermed er du sikker på at alle fakturaer blir registrert og at betaling blir korrekt. Det medfører gjerne en betydelig reduksjon i omfanget av purring og inkasso.

Fornøyde samarbeidspartnere

Stadig flere leverandører forventer at du kan motta efaktura, fordi de selv foretrekker å fakturere elektronisk. Med mottak av efaktura effektiviserer du ikke bare jobbhverdagen i din egen bedrift, du får også fornøyde leverandører.

Grønn gevinst

Bruk av efaktura har en klar miljøgevinst. Papirmølla blir redusert, og fysisk frakt og forsendelse blir overflødig.

Les også: Fakturagebyr og andre ulemper med faktura på mail

Hvordan registrerer jeg bedriften min?

Efakturaen sendes fra avsender til mottaker gjennom en egen infrastruktur (PEPPOL) for elektronisk handel, i det standardiserte EHF-formatet. For å knytte deg til denne infrastrukturen, må du gå via et «PEPPOL-aksesspunkt». Det er et slags elektronisk postkontor som formidler og mottar efakturaer på dine vegne. Når bedriften din er knyttet til et slikt aksesspunkt, kan du også registrere bedriften i ELMA, slik at du vil kunne motta efakturaer.

En full liste over alle godkjente aksesspunkter finner du hos Difi. Vi anbefaler imidlertid at du tar kontakt med din ERP-leverandør, slik at de kan hjelpe deg med å komme i gang med mottak av efaktura.

Ja, jeg er faktisk litt interessert i efaktura!

En automatisert prosess setter punktum for sending og mottak av fakturaer, oppfølging av innbetalinger og purringer/inkassoer. Visma har en guide for deg som jobber med fakturering – men også for deg som er ansatt i en bedrift.

Last ned gratis guide og lær mer om fakturering

Mest populære