ELMA – Hva er ELMA og hvordan registrerer du deg?

ELMA (Elektronisk Mottaker Adresseregister) er et norsk register med oversikt over alle virksomheter som kan motta e-faktura. Under får du full oversikt over alle spørsmål knyttet til det elektroniske mottakerregisteret og elektronisk faktura (e-faktura).

Hva er ELMA og hvorfor skal min bedrift registrere seg?

Alle bedrifter som ønsker å motta e-faktura, behøver en «elektronisk adresse» som fakturaen kan sendes til. I Norge har vi et eget register  for dette formålet. I ELMA finner du alle norske virksomheter som er registrert for mottak av e-faktura, og du kan melde inn din egen bedrift, via et aksesspunkt, slik at også dere kan motta e-faktura.

Det er det mange gode grunner til:

  • Mindre administrasjon: Med e-faktura slipper du å bruke tid og penger på mottak og punching av inngående fakturaer. Alle fakturadata legges automatisk inn i økonomisystemet ditt. Se hvor mye du kan spare på å benytte e-faktura!
  • Korrekt innlesing: En e-faktura blir innlest 100 % korrekt i systemet. Dermed er du sikker på at alle fakturaer blir registrert og at betaling blir korrekt. Det medfører gjerne en betydelig reduksjon i omfanget av purring og inkasso.
  • Fornøyde samarbeidspartnere: Stadig flere leverandører forventer at du kan motta e-faktura, fordi de selv foretrekker å fakturere elektronisk. Med mottak av e-faktura effektiviserer du ikke bare jobbhverdagen i din egen bedrift, du får også fornøyde leverandører.
  • Grønn gevinst: Bruk av e-faktura har en klar miljøgevinst. Papirmølla blir redusert, og fysisk frakt og forsendelse blir overflødig.

Hvordan registrerer jeg min bedrift?

E-fakturaene sendes fra avsender til mottaker gjennom en egen infrastruktur for elektronisk handel, i det standardiserte EHF-formatet. For å knytte deg til denne infrastrukturen, må du gå via et «aksesspunkt». Det er et slags elektronisk postkontor som formidler og mottar e-fakturaer på dine vegne. Når bedriften din er knyttet til et slikt aksesspunkt, kan du også registrere bedriften i ELMA, slik at du vil kunne motta e-fakturaer. En full liste over alle godkjente aksesspunkter finner du hos Difi.

Hvis du vil vite mer om ELMA og efaktura kan du laste ned vår gratis guide til elektronisk faktura.


Hva er ELMAVismas aksesspunkt mot ELMA er
Visma.net AutoInvoice, som også er vår løsning for elektronisk fakturering. Det er en skyløsning som gir deg muligheten til å sende og motta e-faktura direkte i ditt Visma-økonomisystem. Løsningen håndterer også fakturaer på e-post og i posten, slik at du får alle dine behov dekket ett og samme sted.

Hvis du allerede har Visma AutoInvoice, kan du enkelt registrere deg i ELMA inne fra løsningen. Se hvordan her. Hvis du har et økonomisystem fra Visma, men ikke Visma.net AutoInvoice, får du svar på hvordan du kan aktivere det i vårt Community.

 

Hvor mye kan du spare på bruk av e-faktura?

Det er mye tid og penger å spare på å melde overgang til e-faktura. Se videoen under (1 min) for å se hvor mye du og din bedrift kan spare!

Registrer deg som epost-abonnent og motta aktuelle artikler to ganger i måneden.

Kaja Falck-Ytter jobber med kommunikasjon og som tekstforfatter i Visma Software AS. Kaja har mastergrad i språkvitenskap fra NTNU, og har jobbet med tekst og formidling i flere år. Kaja startet i Visma i 2015.
Connect with Kaja: