Gå til hovedsiden

Det skyer til- Hva er Cloud computing?

For alle praktiske formål, så er Cloud computing at et program kjøres på en tjener, i huset ved siden av eller på den andre siden av kloden. Grensesnittet derimot, er på din maskin og aksepterer dine valg gjennom en nettleser.

Sky background. Sky and clouds background. Sky.

I gamle dager var det slik, skya var noe der oppe, mellom jordkloden og stjernene. Nå om dagen finner du det i en datamaskin eller ti, stua vekk i et bygg et eller annet sted og helst med rikelig tilgang på billig kjøling. Det er den nye grønt-bølgen, man sentraliserer og sparer miljøet.

Genialt konsept, kjør alt på en maskin langt borte vekk, gjemt i et hull i veggen. Hm… Høres kjent ut… I hvert fall for oss som har vært med «ei stønn». Husker den gang da, i tidlig steinalder, den videregående skolen jeg gikk på hadde en gammal Tandberg med 5 dumme terminaler, det vil si: de hadde ingen egen prosessor.  Vi hadde den svimlende mengde av 16kb minne på deling og harddisk fantes ikke, men derimot noe vi kalte en floppydisk. Når vi koda ble det en konkurranse om å bli først ferdig, for kom du sist, ville koden din aldri bli kompilert ferdig.

Så, er dette noe å hige etter? Hvorfor gjentar historien seg? Tja, om konseptet er aldri så mye et speilbilde av tidligere tiders dataprosessering, så er det like fullt fremgang. Ting er annerledes enn den gang, til dels svært annerledes. Maskinvaren er selvsagt en ting, men dagens terminaler er dessuten alt annet enn dumme. Der vi i gamle dager hadde grønne terminaler med 80×24 tegn og et tastatur, ja var du skikkelig avansert hadde du kanskje en strekkode-skanner også, så finner du i dag et helt annet utbud av teknologi på grensesnittet.  Dagens sky-terminaler i sammenligning med gamle dagers terminaler er et tema i seg selv, det får bli for en annen dag. I dag hadde jeg tanker om hvorfor Cloud computing ikke bare er kult, men faktisk ganske smart, og trygt.

Må være nerd

Husker du sist du installerte programvaren xyz? Først fikk du antagelig beskjed om at installasjonen feilet. Hvorfor? Etter en time i supportkø så viser det seg at du hadde glemt å lese readme.txt (hva er det for noe?)… I 52 paragraf, 3 avsnitt stod det der at du måtte kjøre installasjon som administrator. Hva er administrator?

Når du så fant ut av det, viser det seg at installasjonen tror at den er installert og at du er en luring som prøver å stjele deg en kopi. En ny telefon til support viser at den første mislykkede installasjonen ikke hadde ryddet opp etter seg. Akkurat som en uskikkelig tenåring som har hatt fest. Mens vi er inne på det, husket du å åpne port 5530 i brannmuren? Å ja, stemmer det, Windows brannmur er slått av, den er overstyrt av superhacker antivirus som du hadde installert i forrige uke. Så må du inn på ruteren fra bredbåndsmorro AS (hva var det passordet igjen) for å konfigurere en port forwarding, hvilket betyr at du må ha en static IP, DHPC må settes korrekt og priority traffic… Ja, du skjønner, du trenger ikke være rakettforsker for å installere programvare, men det hjelper.

Når du bruker programvare fra skyen, så slipper du å være nerd, du trenger ikke å vite alt om nettverk, antivirus, frameworks og rutere. Du trenger kun å vite hvordan du slår på maskinen, starter nettleseren og skriver inn adressen til web siden (noe som gjerne er en engangsforeteelse, for du kan legge inn snarvei). Du slipper å tenke på oppgraderinger og avhengighet. Du slipper å slite med at maskinen blir tregere og trenger reinstallasjon av Windows.

Er det trygt

Men det er trygger å ha det hos meg selv! Ja mon det, i fjor var frua og jeg på ferie både her og der, Vel hjemme fra siste turen sa den koselige lille laptopen med alle bildene takk for seg. Frua sa: Du tok vel backup? Jeg sa: Har du ikke tatt backup? Jeg spør deg, når tok du backup? Har du sjekket at backupen virkelig tar backup? Med en skyløsning trenger du ikke tenke på backup. Kanskje har du allerede tatt i bruk lagring på skyen for dine private bilder og dokumenter og ser hvorfor dette er en stor fordel.

Visst er det billigere

Bruker du alle funksjoner i programvaren du installerer? Eller kanskje er du egentlig bare interessert i funksjonalitet A av funksjonalitet A til Å som den nye programvaren du kjøpte for dyre penger tilbyr, er det ikke da mer praktisk å bare kjøpe akkurat det du trenger, og for den tiden du trenger det. Hvis du trenger billedbehandling 1 gang, hvorfor skal du kjøpe et dyrt program å installere på maskina di for aldri mer å bli brukt og samtidig gjøre maskina di tregere?

Fleksibelt vettu

En fullverdig skyløsning handler ikke bare om å kjøre på nettet, men like mye det at du kan ta i bruk tjenester når du trenger det. On Demand som det heter på nynorsk. Bruk det når du trenger det, betal for det du bruker, ikke for at det skal oppta plass på maskina di. Om du har programvare ABC, så kommer DEF og tilbyr noe annet du trenger. Er det ikke da kjekt at disse samspiller, så slipper du å registrere data på nytt igjen og vedlikeholde dem begge plasser?

Gi meg en verden fri for installasjon, antivirus, brannmurer, oppgraderinger og avhengighet. Gi meg en verden hvor ting rett og slett virker uten at jeg som bruker trenger å være nerd. Skyen er der.

Det er ikke bare været som skyer til om dagen. Nettskyen blir stadig viktigere. Lær hva nettskyen kan gjøre for din bedrift!

 

Mest populære

  • Dette er Lean

    Lean manufacturing er en produksjonsmetodikk for varer og tjenester som stammer fra Toyota Production System (TPS). Målet er å forbedre lønnsomheten ved å eliminere all bruk av ressurser som ikke bidrar til å skape verdi for sluttkunden. I Visma spiller lean en viktig rolle og vi jobber aktivt mot å etterleve prinsippene filosofien er bygget på.

  • Lønn på 1. og 17. mai

    Lønn på 1. mai og 17. mai

    På våren er det mange røde dager på kalenderen og i den sammenheng får vi mange spørsmål knyttet til arbeidstakers rett på lønn for disse «fridagene».