lønn og hr

Derfor bør du som leder ta grep om lønn og HR i din bedrift

Som ansatte i en bedrift har vi en del fellesnevnere. Vi får alle lønn (heldigvis). Alle har vi ferie, de aller fleste også fravær og sykmeldinger. Mange er på reise og leverer reiseregning, eller har en taxitur eller en lunsj som jobben skal dekke. Noen har muligens firmabil, og de fleste har velferdspermisjon. Mange av ansattdataene skal rapportereres til myndighetene. Hver måned. Det er mye å ha kontroll på.

Det er en grunn til at alle bedrifter bruker mye tid på alt arbeidet rundt lønn og HR. Å sørge for at riktig lønn blir utbetalt til rett tid, er alt annet enn venstrehåndsarbeid. Men du som leder trenger likevel ikke gjøre det mer komplisert enn nødvendig for dine ansatte, trenger du vel?  

  • Er det enkelt for deg som leder å få oversikt over hvordan “ståa” i bedriften er? Har du oversikt over hvordan det står til med sykefraværet, eller om feriekabalen er i boks? Eller er du avhengig av å få rapporter fra lønnskontoret for å få denne oversikten?
  • Har dere ulike systemer for timeregistreringer, fravær, reiseregninger og utlegg? Jeg vet at mange bedrifter bruker  papirbaserte systemer, eller excel-ark for denne jobben.
  • Hvor enkelt og tilgjengelig er det for de ansatte å føre timer, utleggsrefusjoner, ferieforespørsler osv?
  • Har du oversikt over hvor mye tid lønnsansvarlig bruker på å samle riktig data fra de ansatte hver måned, før lønnen kan utbetales?
  • Hvordan foregår godkjenninger av alle ansattforespørsler i dag? På papir, eller kanskje e-post?
  • Og hva med betalingen av lønn? Må lønnsansvarlig gjøre utregninger og beregninger selv? Og må dere logge inn i nettbanken og laste opp betalingsfilen manuelt for å få lønnen utbetalt?

Oppsummert så spør jeg deg egentlig: Hvordan bruker dine ansatte tiden i dag? Bruker de tiden sin riktig? 

Les også: Norske bedrifter sakker akterut på digitalisering

Fem grunner til at bedriften vil ha nytte av å jobbe smartere med lønn og HR

I dag finnes det løsninger og hr-teknologi som gjør at ansatte kan involveres mye mer i lønnsarbeidet og bruke tiden sin mer fornuftig enn de noen gang tidligere har gjort. Under har jeg derfor oppsummert fem grunner til at du bør ta grep om lønn og HR i bedriften din, og hvorfor det er lurt for deg å investere i hr-teknologi:

1. Involver og engasjer ansatte i lønnsføringen

Hvorfor punche når de ansatte kan gjøre jobben selv? Med brukervennlige apper, som veldig mange lønnsløsninger har i dag, fører de ansatte timer, registrerer overtid, ferie, fravær og utlegg på mobilen. De tar bilde av kvitteringen, og sender regningen inn til godkjenning. Hva med lønnsslippen på mobilen? Ja takk! Glade ansatte er grunnlaget for en god arbeidshverdag.

Les også mine tre tips for hvordan du velger riktig løsning for elektronisk reiseregning

2. Innsikt i bedriften  

Hvordan står det egentlig til i bedriften? Er feriekabalen i boks? Hvor mange dager med sykt barn har de ansatte igjen?  Et moderne lønnssystem gir de ansatte tilgang til sine data, men samtidig også ledere innsikt i verdifull data i bedriften. Det betyr at du som leder ikke lenger trenge be om rapporter.

3. La lønnsansvarlig få mer tid til de viktige oppgavene

Å jakte og etterlyse informasjon, gjøre beregninger og punche data manuelt, det hører fortiden til. Mitt råd er at du bør automatisere det som kan automatiseres, så får du frigjort tid til å gjøre de viktige oppgavene for de ansatte og bedriften. Det betyr mer automatikk og mindre manuelle prosesser for deg, for dine ansatte og hele bedriften.

4. Svært enkel godkjenning

For ledere innebærer et nettbasert lønnssystem slutt på all papirflytting eller skjemaer som er lokalt lagret på pc-en. Alt som skal godkjennes, finnes i løsningen, og leder godkjenner enkelt og greit fra mobilen eller pc-en sin. Også om du har flere teamledere som skal godkjenne.

5. Fleksibilitet i skyen

På reise? Null problem. Jobber hjemmefra? Funker det også. Å ha et skybasert lønnssystem betyr at alle i bedriften har tilgang til alt de trenger hele døgnet, hvor enn de er. Alle jobber i én og samme løsning. Det betyr mer fleksibilitet, mindre jobb.

Jeg er opptatt av at min leder tilrettelegger for meg slik at jeg kan være mest mulig effektiv hver dag. Det er ikke så mye som skal til for å gjøre hverdagen litt enklere for dine ansatte. Å ta et grep om lønn- og hr-området, som alle ansatte i bedriften daglig forholder seg til og er “en del av”, er etter min mening et smart første steg.

Vil du lære mer om hvilke muligheter din bedrift får med et nettbasert lønnssystem?

Da vil jeg anbefale deg å delta på webinar hos oss. På webinaret vil vi gi deg innføring i vårt nettbaserte og effektive lønnssystem Visma.net Payroll, og hvilke muligheter det gir deg og din bedrift. 

Ja, jeg vil delta på webinar og lære mer om mulighetene jeg har

 

Torstein Stølan jobber med salg innenfor HRM-området i Visma Software AS. Han har jobbet i Visma siden 2008 og har et brennende engasjement på hvordan norske bedrifter kan effektivisere og digitalisere sine HR-rutiner.
Connect with Torstein: