Gå til hovedsiden

Kom deg ut av lesesalen!

Hvorfor er bedrifter så interessert i studenter som har brukt tiden på andre ting enn å sitte på lesesalen? Og ikke minst, hvorfor bør du egentlig engasjere deg?

studenter
studenter

Med «Kom deg ut av lesesalen!» mener jeg altså at du bør bruke studietiden til mer enn å bare lese pensum. På de fleste studiesteder er det i dag et hav av muligheter. Du kan engasjere deg innenfor skolens idrettsforening, i en linjeforening eller andre interesseforeninger. Til felles har de fleste at de lar deg engasjere deg så mye du vil, om det er to eller 40 timer i uka. Og for bedriftene spiller det ikke så stor rolle hva du har engasjert deg i, det handler mest om at du har utvidet horisonten utenfor lesesalen.

Etter min mening bør du ikke først og fremst engasjere deg for å ha noe å skrive på CV-en, men fordi du kan lære noe av det. Fordi du kan utvikle deg selv. Fordi du kommer til å lære masse du trenger i arbeidslivet og som det ikke skader å ha tyvstartet litt på. Her er noen eksempler på hva du kan lære:

1. Du lærer å forholde deg til andre mennesker på en ryddig måte

Dette gjelder alt fra hvordan man gjennomfører møter på en effektiv måte, til å møte opp i tide til avtaler. Jeg har selv sett hvordan studenter stort sett alltid kommer litt sent til forelesning. Men når en eller flere andre personer ikke får gjort jobben fordi de venter på deg, slipper du ikke unna med det i lengden. Du vil også mest sannsynlig komme borti andre studenter som det er vanskelige å forholde seg til. Enten det er fordi de alltid er for sene, eller fordi de ikke gjør det de lover deg å gjøre. Slike personer kommer du borti i arbeidslivet også, så det er en god erfaring å ha med seg.

2. Du lærer deg å arbeide mer strukturert

Fordi du gjerne jobber sammen med andre er du nødt til å jobbe relativt strukturert. I mange studentorganisasjoner er det også gode muligheter for å ta på seg forskjellige lederverv, hvor du gjerne har ansvaret for å delegere arbeidsoppgaver. Dette krever at du følger opp at ting blir gjort. For at du i det hele tatt skal greie å følge opp andre i tillegg til dine egne arbeidsoppgaver er du nødt til å lære deg å jobbe strukturert.

3. Du kan lære mer om hva du ønsker å gjøre etter studiet

Hvis du finner en studentorganisasjon som jobber med noe du interesserer deg for, er sannsynligheten stor for at du kan bekrefte eller avkrefte at dette faktisk er noe du kunne tenke deg å jobbe med etter studiet. Gjennom studentorganisasjonen Start har jeg fått stor interesse for innovasjon og entreprenørskap, og denne interessen påvirket i stor grad hvilke bedrifter jeg valgte å søke sommerjobb hos. Noe av det beste med å jobbe i Visma er at kulturen preges av et innovativt tankesett. Dette har gjenspeilet seg i prosjektene jeg har jobbet på i sommer, som har handlet om hvordan en avdeling i Visma skal utvikle seg til å bli enda bedre.

Til slutt gjenstår spørsmålet om hva du bør engasjere deg i. Som jeg allerede har nevnt er det lurt å velge ut fra andre ting enn hva som ser bra ut på CV-en. Jeg er overbevist om at du heller bør velge ut ifra hva brenner du for. Finn en studentorganisasjon eller forening som jobber med et tema som du synes er spennende, eller enda bedre: med noe som du har lyst til å lære mer om.

Jeg håper du benytter friheten og mulighetene studentlivet gir deg til å engasjere deg i noe spennende og lærerikt, og som gjør deg litt mer forberedt på livet etter fullført studium. Lykke til!

Mer informasjon om Summer Internship i Visma Consulting

Konsulent Trainee

Mest populære