Gå til hovedsiden

Hva innebærer ny skattemelding for deg som regnskapsfører?

Skatteetatens innføring av ny skattemelding for næringsdrivende er fortsatt i sving, og fører til store endringer for deg som jobber med årsoppgjør.

Hvordan er den nye skattemeldingen?

Skatteetaten begynte å innføre ny digital skattemelding for personlig næringsdrivende og andre selskapstyper i 2021. Dette vil de fortsette med frem til 2024. Målet med prosjektet er å redusere tidsbruken og heve kvaliteten på innsendte opplysninger.


De to største endringene er at skatteetaten går vekk fra RF-skjemaene, og at skatteopplysningene nå skal sendes inn via et regnskaps-eller årsoppgjørssystem. RF-skjemaene erstattes av en struktur som samler alle opplysninger som gjelder samme tema, både under utarbeidelse av skattemeldingene og i rapporteringen.

Dette innebærer blant annet:
– En ny valideringstjeneste gir beskjed om avvik direkte i programmet før innsendelse til Skatteetaten. Feil kan dermed rettes før innsending.
– Skatteberegning foretas av Skatteetaten direkte i årsoppgjørsprogrammet mens du arbeider med årsoppgjøret.

To nye skattemeldinger:
– Skattemelding for personlige skattytere
– Skattemelding for selskaper

– Næringsspesifikasjon som er felles for alle skattytere.
– Alle RF-skjemaer utgår. Opplysninger medtas enten direkte i skattemeldingene eller i næringsspesifikasjonen.

Ny skattemelding, når skjer det?

Bruken av ny skattemelding skjer nå. Skatteetaten har, og vil fortsette å rulle ut den nye digitale skattemeldingen gradvis til og med 2023 inntil den er implementert hos alle selskapstyper.

Tidslinjen for prosjektet ser slik ut:

Gjelder ny skattemelding 2022 for meg?

Ved årsoppgjøret for 2022 krever Skatteetaten at alle enkeltpersonforetak skal sende inn den nye skattemeldingen. Når det kommer til aksjeselskap er det først for årsoppgjøret 2023 at den nye skattemeldingen er obligatorisk.

Hva sier de som har testet den nye skattemeldingen?

I 2020 kjørtes en begrenset pilot-innsendelse for små personlig næringsdrivende som ellers ville anvendt RF-1175 Næringsoppgave 1 og som ikke eide fast eiendom i næring.


Erfaringer fra piloten viste at 90 prosent av de 500 som svarte på undersøkelsen sier at de sparer tid, i forhold til den gamle skattemeldingen. Videre svarte 86,6 prosent av de som ble spurt at de er enig eller helt enig i at den nye skattemeldingen er enklere å bruke. 76 prosent sier at det er enklere å forstå hva de skal gjøre.

Les mer: Komplett guide til alt om den nye skattemeldingen

Du får metode for ny skattemelding med Visma Periode & År

Med Visma Periode & År er vi klare for nye skattemelding både for ENK og utvalgte AS. Du kan sjekke hvilke selskaper vi støtter og våre egne anbefalinger her. Visma Finale og Visma Total vil ikke støtte den nye skattemeldingen, noe som betyr at årsoppgjøret 2022 for ENK må gjøres i Visma Periode & År. Vi har noen fordeler for deg som er eksisterende kunde i dag som gjør overgangen enklere, blant annet gratis datakonvertering som du utfører på egenhånd, egen overgangsordning og ikke minst gratis nettbaserte kurs. Les mer om vårt tilbud her.

Du kan lese mer om Visma Periode & År her.

Kilder: Skatteetaten

Mest populære