Controllers hverdag

Merete Ulleland Sæle

Merete Ulleland SæleVår controller, Merete, er etter vår gjengse oppfatning ikke en helt A4-controller. Hun har steinkontroll på tallene, men personlig er hun langt fra en sindig og kontrollert økonomi-fremtoning. Hun er et sprudlende fyrverkeri og et viktig sosialt knutepunkt i vårt selskap, samtidig som hun passer på oss. Merete deler her noen tanker om sin controller-hverdag.

Forestillingen om den innadvendte, trauste og grå tallknuseren som sitter krumbøyd og stille bak PC’n i kroken sin og sender sine rapporter til ledelsen er i ferd med å blekne. Jeg sitter riktig nok i et hjørne, men ellers stemmer beskrivelsen dårlig. En controller i dag er ikke en kontrollør som bare sjekker at tallene ser grei ut. Oppgavene er mye mer fremtidsrettet og legger grunnlaget for strategier og beslutninger. Jeg må være en pådriver, kritisk men samtidig støttende.

Noe av det viktigste i min rolle er å skape forståelse for økonomien i bedriften for alle. Jeg må selvsagt være tallanalyserende, men hemmeligheten bak suksess er det å finne de gode parametrene som gjør det enklere for den enkelte ansatt å forstå hva de kan bidra med. Av controlleren krever dette en forretningsorientering og helhetlig forståelse av organisasjonen og hva den enkelte gjør – og at jeg i tillegg har sosiale antenner og gode kommunikasjonsevner.

«Jeg elsker dekningsgrad» kvitrer min kollega som tar beslutninger om hvilke kurs som skal gjennomføres før sommeren. I fjor satte jeg opp en liten Excel formel hvor hun plotter inn omsetning og kostnader for kurset – og denne bruker hun fortsatt. Dette er som musikk i mine ører. Målet er nådd, det å få kollegaer og ledelse fokusert på å ta beslutninger som gir best mulig resultat for bedriften.

Siden Excel er et av de viktigste verktøyene en controller har, så minner jeg om at Visma Academy har sommertilbud på kurset  “Excel for Controllere og økonomer” i Oslo og Stavanger nå i juni. Meld deg nå, og få 30 % rabatt på kurset i juni! (Skriv MUS i kommentarfeltet ved påmelding for å få sommerrabatten min).

Hilsen
Merete Ulleland Sæle

1