– «Cloud» er ikke lenger bare et begrep i IT-bransjen

Skandinaviske IT-sjefer mener mobilitet og Cloud blir de viktigste IT-trendene for næringslivet og det offentlige de neste to til tre årene. Stian Estil, Product Manager i Visma Software, mener Cloud nå begynner å bli et kjent begrep blant «folk flest».

Den skandinaviske undersøkelsen ”IT-ledelsens utfordringer”, som Ipsos MMI hvert år gjennomfører for Steria, viser at Cloud og mobilitet er førsteprioritet for skandinaviske IT-sjefer. I år deltok 300 it-sjefer i undersøkelsen.

– For mange er det like naturlig å gjøre jobben sin fra en mobiltelefon som foran en dataskjerm. Bedrifter som ikke henger med risikerer å bli oppfattet som sidrumpa, særlig av litt yngre arbeidstakere, advarer Anders Lindgren, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Steria i en pressemelding.

50 prosent av norske it-sjefer velger mobilitet som sin fremtidstrend, mens 25 prosent svarer nettskyen.

Stian Estil mener mobilitet og nettskyen nesten er to sider av samme sak.

–        Når du bruker en nettskybasert løsning, har ofte tilgang fra alle enheter med nettilgang. Dette gjør den mer mobil, sier Stian.

 

Cloud er fremtidens plattform

Stian er mest opptatt av at nettskyen nå er en trend også utenfor IT-bransjen

– Nettskyen har vært viktig i IT-bransjen i lang tid. Det jeg synes er viktigere er at nettskyen begynner å bli et kjent begrep også utenfor bransjen, sier Stian.

Hvordan merkes den forskjellen?

–        Noe kan være en definitiv trend i IT-bransjen uten å være så kjent ellers. Det er en stor overgang når noe går fra å være en trend i IT-bransjen til å bli en IT-trend i verden. Det er da det begynner å bli forventninger i markedet og etterspørsel etter den type tjenester, sier Stian.

Og der er vi nå?

–        Jeg har holdt foredrag for bedrifter om Cloud computing i flere år. Det er først nå at mange utenfor bransjen kjenner til begrepet, og forstår at dette er fremtiden, sier han.

Selv om de fleste i flere år har brukt nettskybaserte tjenester som nettbank, Facebook og Gmail på privaten, er det nå flere som forstår konseptet bak nettskyen og hvorfor det angår dem.

På konferansen forretningssystemer 2012 forklarte Bo Hjort Christensen hvordan vi nå står ved et Tipping Point når det kommer til nettskybaserte forretningssystemer. Erkjennelsen av at Cloud/SaaS er fremtidens plattform i Micro og SMB markedet er i ferd med å bli dominerende.

–        Jeg mener også vi står på dette punktet nå. Selv om det vil ta noen år før salget av denne type løsninger er dominerende, så har etterspørselen begynt, sier Stian.

Sliden Bo Hjort Christensen brukte når han forklarte markedets holdning til nettsklybaserte forretningssystemer på konferansen “Forretningssystemer 2012”.

Visma.net og BYOD

Den 6.september lanseres Vismas nye flaggskip Visma.net, en nettskybasert forretningsløsning med samme hastighet og brukervennlighet som lokale systemer. Markedslanseringen vil være under cloud-konferansen Visma Summit 2012, den største konferansen Visma noensinne har arrangert.

–        Det er viktig for Visma å være en ledende leverandør av forretningsløsninger også inn i fremtiden. Når vi ser at nettskyen er blitt så viktig i markedet, er det selvfølgelig også viktig for oss, sier Stian.

 Jobb fra mobilen

Ved at Visma satser på nettskyen satses det også på mobilitet.

–        Vi ønsker å legge til rette for at arbeidsplasser kan ha en BYOD-filosofi, sier Stian. Med BYOD menes «Bring Your Own Device», altså at ansatte kan jobbe fra sine egne enheter

Ifølge analysebyrået IDG kan 65 prosent av bedriftene som lar ansatte bruke mobile enheter i jobbsammenheng vise til høyere produktivitet enn sine mer teknologikonservative konkurrenter.

–        Jeg tenker at det er en fordel å ha tilgang til forretningsløsningen fra mobile enheter. Det er kanskje ikke noe poeng å registrere bilag på mobiltelefonen, men det er greit å kunne utføre enkle operasjoner som å godkjenne fakturaer og reiseregninger, sier Stian.

Her er listen med fremtidens teknologitrender i Norge

1. Mobilitet

2. Cloud Computing

3. Virtualisering

3. Sosiale medier

5. Outsourcing

6. Grønn IT

7. Biometri

Vil du vite mer om vår storsatsning Visma.net?

Vår store konferanse om Cloud og fremtidens teknologi med lansering av Visma net.

Blant foredragsholderne finner vi Jesper Stormholt fra Google, astrofysiker og fremtidsforsker Eirik Newth og rockeprofessoren Micael Dahlén

About

Maia Håland jobbet med innholdsproduksjon på digitale flater i Visma Software.
Connect with Maia: