Gå til hovedsiden

Årsoppgjøret: Avstemming av periode og år

Tiden for å sette i gang med årsoppgjøret er rett rundt hjørnet, og da må du ha kontroll på tallene. Avstemming er ofte et krevende arbeid, men dette skal snart endres. Da vil du få mer frihet til å avstemme på en måte som passer for deg og dine kunder.

Rådgiver: Anders Tetlie
Rådgiver: Anders Tetlie

Hei, og velkommen til min bloggserie! Mitt navn er Anders Tetlie. Her vil jeg rådgi deg gjennom alle faser i årsoppgjøret. Hva må du huske på? Hvilke hindre og irritasjoner finnes? Og hvordan kan du effektivisere dette til neste år? I denne artikkelen tar jeg for meg temaet avstemming av periode og år.

Kvalitetssikring med ny GRFS

I nåværende god regnskapsførerskikk (GRFS) er det over 40 sider som omhandler avstemmingen av et regnskapsoppdrag, og hvordan man skal sikre kvaliteten på regnskapsrapportering. Det finnes heldigvis relevante sjekklister som gjør at du har full kontroll på kvaliteten i arbeidet ditt, men prosessen kan være tidkrevende. Derfor er jeg veldig glad for å kunne si at den nye regnskapførerloven endelig er vedtatt, og det forventes at den trer i kraft sommeren 2023. Dette kommer til å forenkle hverdagen for oss alle!

Dette har vi ventet lenge på! Med den nye loven skjer det en del endringer, og en av disse er at avstemming ikke lenger blir den eneste måten å kvalitetssikre regnskapet på. Den nye GRFSen slankes med flere sider, og legger til rette for kvalitetsstyring med større grad av fleksibilitet enn tidligere. Du kan friere gjøre avstemming, så lenge du dokumenterer hvorfor du gjør det. Du kan fritt vurdere kunde for kunde, og hvordan du går frem. Hvert regnskapsbyrå kan selv definere hvordan jobben skal gjøres. Og best av alt? Du også avstemme i samme system som du gjør årsoppgjør.

Nysgjerrig på hva ny regnskapsførerlov betyr for deg som regnskapsfører?

Periodeavslutning og årsoppgjør på samme sted

De fleste som utfører avstemming i dag forholder seg i stor grad til et tilpasset Excel-skjema, eller annen manuell dokumentering. Andre får lastet data ned fra økonomisystemet, og inn i nevnte skjema. Likevel er det mange som enda sitter og puncher dataene inn manuelt fra både økonomisystem og Altinn. Tastefeil, formelfeil, og det som verre er, skjer oftere enn du aner! Det er både tryggere og mer tidbesparende med et system som henter dataene, sammenstiller dem, og varsler om avvik. Høres nesten ut som det er for godt til å være sant?

Ikke bare finnes systemet. Det samler også alt av bilag og dokumentasjon på ett sted!

Tror du ikke på oss?

Du kaster bort tiden når dokumentasjonen må dobbeltlagres, eller når du må laste ned bilag fra økonomisystemet for å deretter måtte lagre det på nytt et annet sted.

Spre arbeidsmengden for årsoppgjøret

Her i Visma jobber vi for at ditt regnskapskontor skal ha en så smertefri arbeidsprosess som mulig. Du skal kunne spre arbeidsmengden utover året, og dele det på flere medarbeidere. På den måten sprer du kompetansen bedre, og har mindre risiko ved for eksempel sykdom. Med automatikk i bunn, og en arbeidsprosess der periodeavslutning naturlig henger sammen med årsoppgjøret, vil du oppleve en stor effekt som sparer deg for mye tid. Årsoppgjøret blir så mye enklere med riktig system! 

Ser vi på kravene som settes av ny GRFS så skal all dokumentasjon kunne etterprøves. Derfor er det essensielt at du som oppdragsansvarlig vet hvor all dokumentasjon ligger. Ordtaket sier at tid er penger – og i denne konteksten er det faktisk det!

Vi kopierer avstemmingsdokumentasjon fra periodene inn i årsavslutningen, og du unngår unødvendig dobbeltarbeid og dobbeltlagring. Med GRFS-sjekklister og andre innebygde kontroller kan du også inkludere flere ansatte i prosessen. Kanskje noe å tenke over til neste års årsoppgjør?

Lykke til med årsoppgjøret alle sammen!

Lær mer om fordelene med et skybasert årsoppgjørsystem
Vårt skybaserte system Visma Periode & År gjør opphopning av arbeid til historie. Med en avstemmingsmodul som alltid er oppdatert kan du jobbe løpende gjennom året. Forenkle hverdagen, og reduser antall systemer du trenger i regnskapsbyrået.

Les mer om vårt årsoppgjørsystem her, eller se en rask intro av systemet.

Se systemet

Mest populære