Gå til hovedsiden

Årsoppgjør – skrekkblandet fryd

Er det én ting lønnskonsulenter har til felles så er det frykten for årsoppgjøret.

Årsoppgjør - skrekkblandet fryd
Årsoppgjør – skrekkblandet fryd

Mytene fortalte om søvnløse netter, kollegaer i transe, en måned uten familie og venner samt en kropp bestående av sjokolade og litervis med kaffe. Heldigvis har medaljens bakside en forside og den glimtet til som lærerik, givende og morsom.

Hva er et årsoppgjør?

Jeg ante at det som ventet meg i januar ville være tidkrevende og overveldende men jeg visste lite om hva et årsoppgjør egentlig innebar. I ettertid kan jeg si at det absolutt har vært utfordrende og til tider meget frustrerende, men jeg har også lært utrolig mye.

Et årsoppgjør inkluderer mange standardiserte oppgaver, som lagring av en god del forskjellige rapporter. Disse skal brukes til avstemming hvor vi ser at det som er registrert gjennom året er korrekt og at vi har rapportert riktig informasjon til myndighetene. Mye av tiden i forkant av et årsoppgjør går med på å få inn innberetningspliktige ytelser som for eksempel fri telefon, avis, trening eller bil. Lønn, goder, forskuddstrekk og feriepenger danner bedriftens grunnlag som skal stemme med selve årsoppgaven. I tillegg skal arbeidsgiveravgiften og feriepengene totalavstemmes for hele året. Dette kan være veldig enkelt dersom alt stemmer og avstemmingen ikke har gjemt noen skatter under feil lønns- og trekk kode eller at en lønnsart har hatt en litt uheldig oppførsel gjennom året som gjør at tallene ikke stemmer.

Det ender som regel godt

Det er flere faktorer som påvirker hverandre og jeg gleder meg veldig over at det som regel er en nokså logisk forklaring til avvik. Jeg har vært utålmodig men begynner nå endelig å se hvordan jeg sporer tilbake til feilen og da fremstår årsoppgjør som en ganske artig prosess.

Synes du fortsatt årsoppgjøret er en skrekkblandet fryd?  Få oversikt over frister her og les Vismas ekspert på årsoppgjør sine tips her.

Mest populære