Gå til hovedsiden

Ansatte: Forskuddstrekk viktigere enn arbeidsgiveravgift

Arbeidsgiveravgift Arbeidsgiveravgift beregnes av brutto lønnsutgifter og annen utbetalt godtgjørelse til ansatte eller oppdragstakere. Det skal ikke betales arbeidsgiveravgift på utbetalinger for oppdrag utført i selvstendig næringsvirksomhet. En enkel huskeregel: Arbeidsgiveravgift henger normalt sammen med trekkplikt i lønn og godtgjørelser. Avgiftsprosenten varierer, alt etter hvilken skattekommune arbeidsgiverens foretak er registrert i. Feil å sidestille Mange […]


Arbeidsgiveravgift

Arbeidsgiveravgift beregnes av brutto lønnsutgifter og annen utbetalt godtgjørelse til ansatte eller oppdragstakere. Det skal ikke betales arbeidsgiveravgift på utbetalinger for oppdrag utført i selvstendig næringsvirksomhet.

En enkel huskeregel: Arbeidsgiveravgift henger normalt sammen med trekkplikt i lønn og godtgjørelser. Avgiftsprosenten varierer, alt etter hvilken skattekommune arbeidsgiverens foretak er registrert i.


Feil å sidestille
Mange sidestiller arbeidsgiveravgift og forskuddstrekk fordi beløpene beregnes samtidig og betales inn samtidig (men på hver sin giro).

Men det er en viktig og avgjørende forskjell på forskuddstrekk og arbeidsgiveravgift som bør læres en gang for alle:

  • Arbeidsgiveravgift er «bare» en avgift.
  • Forskuddstrekk er derimot lønnsmottakernes penger, som det er straffbart å ikke ta vare på og sende inn ved forfall

Tips! Glem aldri at det er forskuddstrekket som er «hellig» og som du må innbetale uansett. Arbeidsgiveravgiften på lønninger mv. er mer på linje med andre fordringer.


Skjema må leveres – uansett
Det er straffbart ikke å levere skjemaet (annenhver måned) om grunnlaget for beregning av arbeidsgiveravgift (pluss forskuddstrekk). Det er faktisk mer alvorlig ikke å levere skjemaet ved forfall enn det ikke er å innbetale selve arbeidsgiveravgiften ved forfall.

Mangler du penger i øyeblikket til å betale arbeidsgiveravgiften ved forfall, må du uansett levere skjemaet. Du kan bli straffet for å la være.

Kilde: Økonomiske fallgruber i eget foretak

Mest populære