Gå til hovedsiden

Ali gir gode kommunikasjonstips i en rar tid

Ali M. Khan i Visma er vant til å snakke med kolleger via PC-skjermen. Få tipsene om hva som funker: daglige check-ins med teamet, gode videosamtaler og en metodikk som heter «scrum».

Tips til hjemmekontor

Ali M. Khan i Visma er vant til digitalt samarbeid med kolleger i andre byer og land – og er dermed godt rustet for tiden fremover. Her deler han tanker om hva som funker: daglige check-ins med teamet, gode videosamtaler og en metodikk som heter «scrum».

Hei, Ali! Hva er det beste med å samarbeide virtuelt med kollegene dine?

– Fleksibiliteten er et stort pluss. Som småbarnsfar setter jeg stor pris på å ha mulighet til å jobbe fra nesten hvor som helst – og når som helst. Det er alltid noe som skjer, og da er denne fleksibiliteten gull verdt. Slik som i disse tider, med coronaviruset, kan jeg nesten være fullt operativ hjemmefra også.

Og hva med det verste?

– Det verste er mangelen på menneskelig kontakt. Det er ikke alltid enkelt å se og gjøre seg forstått virtuelt. Selvom man har gode tekniske løsninger, så mener jeg at personlig kontakt og live diskusjoner ikke alltid kan erstattes av virtuelle møter.

Hva gjør du for å holde motivasjonen oppe når du ikke er i samme fysiske rom som de andre?

– Mennesket er jo et sosialt vesen. Ikke å ha folk rundt seg kan bli kjedelig og faktisk lite produktivt i lengden. Forskning viser jo at uformelle pauser er viktig for å holde seg produktiv. Jeg tror det er «de vanlige tingene» som funker best: å være strukturert, ha fokus og lage plan for dagen. Det er også viktig å legge inn gode pauser.

Akkurat nå jobber nesten hele Norge hjemmefra. Krevende for mange. Har du noen tips?

– Jeg vil si at det er viktig med en «morgen-check-ins». Vi bruker en metodikk som heter «scrum», med daglige morgenmøter med hele teamet. Det starter med litt uformell smalltalk, før vi går gjennom dagens status. Alle forteller litt om hva de jobber med og om de trenger å komme i kontakt med noen for å diskutere noe. Det er viktig for å virke inkluderende for de andre som ikke er på samme fysiske sted som deg.

Noen famous last tips?

Om mulig, ha et eget rom med stor skjerm, skrivebord og en god stol. Eksternt tastatur, mus og skikkelig mikrofon og webcam er også bra å ha. Å se den du snakker med forenkler kommunikasjonen betraktelig. Og så dette med pauser, så klart!

Endelig tid til litt kompetanseheving? Visma-bloggen er din venn.

Mest populære