Gå til hovedsiden

Innlevering av aksjonærregisteroppgaven – enklere med ny teknologi

Aksjonærregisteroppgaven markerer starten på en ny årsoppgjørssesong. Prosessen kan være krevende, men med et skybasert årsoppgjørssystem er du bedre forberedt.

Rådgiver: Anders Tetlie
Rådgiver: Anders Tetlie

Hei og velkommen til min bloggserie! Mitt navn er Anders Tetlie. Her vil jeg rådgi deg gjennom alle faser i årsoppgjøret. Hva må du huske på? Hvilke hindre og irritasjoner finnes? Og hvordan kan du effektivisere dette til neste år? I denne artikkelen tar jeg for meg innleveringen av aksjonærregisteroppgaven.

Aksjonærregisteroppgaven – frister og gebyrer

Vanligvis er aksjonærregisteroppgaven årets første møte med årsoppgjørsystemet. Du har kanskje ikke rørt det siden sommeren? Eller kanskje du må innhente ny lisensnøkkel og gjøre systemet klart for et nytt år? Mange av disse utfordringene kan løses med skybaserte årsoppgjørssystemer.

Aksjonærregisteroppgavens formål er å gi skatteetaten et grunnlag for å produsere aksjeoppgaven, som igjen skal brukes til aksjonærers personlige skattemeldinger. Tidligere måtte du opprette hendelser i aksjeregisteret i løpet av januar, men nå kan du føre det inn i systemet så fort det blir fanget opp. Dette synes jeg er en stor lettelse, spesielt for dem som har en løpende dialog med kunder gjennom hele året.

Fristen for innlevering av oppgaven er 31. Januar, og mangel på innsending vil kunne føre til dagsbøter. Disse kan fort bli dyre. Mulkten utgjør 1 rettsgebyr per dag, hvor satsen er kr 1 223 per 1.1.2022. Samlet tvangsmulkt kan bli maksimalt kr 61 150, tilsvarende 50 rettsgebyr. Feil i aksjonæroppgaven vil altså kunne føre til feil beskatning av aksjonærene og må derfor være korrekt utfylt av regnskapsfører.

Mulighetene med et godt årsoppgjørssystem

Regnskapsføreren er ekstremt god til å takle arbeidspresset som arbeidsstrukturen legger opp til. For mange er januar en av de mest hektiske månedene, nettopp på grunn av aksjonærregisteroppgaven. Men ville det vært like hektisk dersom det fantes en løsning hvor du kunne fordelt arbeidet jevnt utover året? Det er en gledelig nyhet at du nå kan jobbe smidigere og gjøre arbeidet spredt utover året i større grad, takket være teknologi.

Alt handler om å gjøre årsoppgjørsarbeidet mest mulig effektivt. Dette gjelder ikke bare arbeidet med aksjonærregisteroppgaven, men også skattemeldingen og offentlig regnskap. Da gjelder det å effektivisere enhver prosess og sørge for at arbeidsmengden ikke hoper seg opp. Vi vet at det tømmes flere kaffekopper til alle døgnets tider. Unngå det verste stresset ved å velge verktøyene som gjør jobben din enklere gjennom hele året.

Jeg kan dessverre ikke love deg et lykkeligere liv, men jeg mener rådene mine vil bidra til at du får en mindre stressende hverdag.

Regnskapsbransjen i endring

Regnskapsbransjen er i overgang til en smidigere hverdag. Takket være ny teknologi som tilpasser seg din arbeidsmetodikk, blir jobben mer fleksibel. Skybaserte årsoppgjørssystemer lar deg utnytte din ekspertise i større grad, med oversikt og tilgang til alt du trenger på bare noen få tastetrykk. Hvorfor ikke utforske mulighetene – slik at du som regnskapsfører kan levere bedre tjenester for kundene dine?

Lær mer om fordelene med et skybasert årsoppgjørsystem
Vårt skybaserte system Visma Periode & År gjør opphopning av arbeid til historie. Med en avstemmingsmodul som alltid er oppdatert kan du jobbe løpende gjennom året. Forenkle hverdagen og reduser antall systemer du trenger i regnskapsbyrået.

Les mer om vårt årsoppgjørsystem her, eller se en rask intro av systemet.

Jeg vil se video

Mest populære