Skip to main content

5 råd: Vår skattemodul = din fordel

Noen AS får i år en mer komplisert rapportering av næringsinntekt. Her er rådene for å unngå krøll i systemet – og hodet.

5 råd: Vår skattemodul = din fordel
5 råd: Vår skattemodul = din fordel

Det er flere endringer for næringsdrivende dette året. Både når det kommer til skattemelding og rapportering av næringsinntekt. Flere tusen AS med enkle forhold, som til nå har levert Næringsrapport Skatt når de skal rapportere skatt og årsoppgjør, vil miste denne muligheten. 

Tips: Føre regnskap selv? Her er 8 steg

Disse selskapene må i stedet levere Skattemelding for Næringsdrivende, med påfølgende Næringsoppgave 2. Som de fleste vet er denne mer komplisert. 

Men, før panikken kommer: Det er derfor Visma eAccounting finnes, og har utviklet moduler som skal hjelpe deg med regnskapet og innsending til myndighetene. På den måten kan du senke skuldrene og la modulen og systemet hjelpe deg.  

– Man sparer mye tid på å bruke et system, sier Cecilie Sofie Fjellholt som er product manager i Visma eAccounting. 

Fristen er ikke før 31. mai, men det kan være lurt å gå over regnskapet allerede nå. På den måten er alt klart, og du starter det nye året med gode rutiner for nytt regnskap.

For deg med ENK vil du ha mulighet til å sende inn den enklere skattemeldingen allerede i år. Dette skriver vi mer om her. 

Neste år

Om du allerede i år leverer via regnskapsprogram, vil du være mer forberedt på endringen i skattemeldingen neste år. Da blir den nemlig enklere for alle.

5 råd for vellykket innsending

1) Rydd i regnskapet og gå over alle poster.

2) I Visma eAccounting er det en sjekkliste hvor du enkelt kan se over at alt er i orden. Denne finner du under fanen regnskap, deretter under årsavslutning.

2) Ved å legge inn skattemodulen nå, blir du kjent med systemet i god tid før innsending av skattemeldingen til myndighetene. Denne modulen hjelper deg å fylle ut tallene i regnskapet, som du skal rapportere inn. 

3) Send en oversikt til regnskapsføreren din om du er usikker på resultatet, og at alt er i orden. På den måten viser du også myndighetene at du ønsker å gjøre det riktige. 

4) Ikke vent for lenge med å sende. Fristen for innsending er 31. mai, men det blir mulig å sende inn tidligere. Det er sjelden man angrer på å være i forkant, og du slipper stress og slurvete arbeid før innsending.

5) Husk! Årets skattemelding er midlertidig: Årets versjon er noe mer komplisert – men skattemodulen kan hjelpe deg. Og husk, for neste år vil alle kunne få tilgang på en enklere skattemelding.

Det er også mulig å fylle inn skattemeldingen uten modulen, da er det viktig at du går over alle poster og sørger for at de ligger på riktig sted. Dette kan være en tidkrevende jobb, og er viktig å få riktig. På den måten får du regnet riktig skattegrunnlag for bedriften – så du ikke betaler for mye eller for lite skatt.

Les også: Slik skiller du deg ut blant dine konkurrenter

Den nye skattemodulen

I fjor fikk Visma eAccounting en splitter ny skattemodul, en forbedret versjon med et mål; å hjelpe deg med innleveringen. Etter å mottatt innspill fra brukerne av regnskapsprogrammet, ble den nye versjonen lansert. Den er tilgjengelig for innlevering av skatt og årsregnskap, og det er lagt inn mer funksjonalitet, samt et rapportsenter. 

Å levere årsoppgjør er noe alle bedrifter må, og fra i år anbefales det at alt innrapporteres fra et økonomi- eller årsoppgjørssystem. For neste år blir dette et krav. I tillegg vil kommer de nevnte endringene i skjemaene som skal gjøre det enklere for deg å rapportere inn skattemelding og næringsoppgave neste år.

Flere skjemaer

Modulen inneholder alle de vanligste skjemaene. Om du har brukt skattemodulen tidligere vil du også oppdage at det har kommet til noen nye skjemaer, hvor tallene hentes fra regnskapet, og du sender enkelt skjemaene og årsregnskapet.

Obs! Husk at du må inn i Altinn og signere etter innsendingen, selv med skattemodulen.

Besøk gjerne https://regnskapsskole.no/ som hjelper deg med alt du lurer på om regnskapet.  Lykke til!

Kilde: Cecilie Sofie Fjellholt, product manager i Visma eAccounting
og jobber med skatt og årsavslutning
.

Most popular