Gå til hovedsiden

Hva er 2-faktor-autentisering?

Hvis passordet ditt kommer på avveie sørger 2-faktor-autentisering for at det samme ikke skjer med selve brukerkontoen din.

2FA totrinns-autentisering
2FA totrinns-autentisering

2-faktor-autentisering?

2-faktor-autentisering, også kalt to-trinns-verifisering eller to-trinns-bekreftelse, betyr at du logger deg på ved bruk av to faktorer.

  • Passordet ditt.
  • Engangskode, fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjenning.

For å sikre brukerkontoen din så godt du kan, holder det ikke lenger med et avansert passord. Har du lagt til trinn to i form av kode eller annen identifisering, må inntrengeren komme seg gjennom to dører for å få tilgang til for eksempel e-posten din.

Les også: Hva er FIDO2 (passordløs innlogging)?

Hvor sikkert er et passord?

Det finnes flere typer låser. De vi åpner med nøkler og de vi åpner med koder. Må låsen åpnes med en nøkkel, trenger du fysisk tilgang til både låsen og nøkkelen. Med en kodelås trenger du bare tilgang til låsen og med litt tålmodighet kan du prøve og feile deg frem til riktig kombinasjon.

Det samme prinsippet gjelder for passordene dine. Jo mer komplisert passord du har, desto større innsats kreves for å knekke det. Problemet er at i motsetning til en vanlig fysisk kodelås, er det ingen begrensninger for hvem som kan prøve å finne ut passordet ditt og få tilgang til brukerkontoen din.

Lær mer om IT-sikkerhet på visma.no

Veldig enkelt og utrolig verdifullt

Du er allerede godt kjent med to-faktor-autentisering ved bruk av for eksempel BankID og MinID. Her bruker du en personlig nøkkel i tillegg til et personlig passord for å få tilgang til bankkontoen eller skattemeldingen din. 

I dag tilbyr mange leverandører to-faktor-autentisering til nettbaserte tjenester gjennom koder du får tilsendt på SMS. Det eneste du trenger å gjøre er å aktivere det. Når uhellet først er ute, vil det være en enorm lettelse at du fortsatt har kontroll på kontoen din.


Vil du vite mer om ulike måter du kan sikre passordet ditt?

Så enkelt kan du opprette en passord-bank

Mest populære