Gå til hovedsiden

2FA (tofaktorautentisering), hva er det?

Selv om passordet ditt er på avveie, er ikke brukerkontoen din det. Hvis du har aktivert tofaktorautentisering, da.

2FA totrinns-autentisering
2FA totrinns-autentisering

Les også: Hva er FIDO2 (passordløs innlogging)?

Hvor sikkert er et passord?

Det finnes flere typer låser. Låser vi åpner med nøkler og låser vi åpner med koder. Må låsen åpnes med en nøkkel, trenger du fysisk tilgang til både låsen og nøkkelen. Med en kodelås trenger man bare tilgang til låsen. Deretter kan du med litt tålmodighet prøve og feile deg frem til riktig kombinasjon.

Det samme prinsippet gjelder for passordene dine. Jo mer komplisert passord du har, desto større innsats kreves for å knekke det. Men, i motsetning til en vanlig fysisk kodelås, er det ingen begrensninger for hvem som kan prøve å finne ut passordet ditt og få tilgang til brukerkontoen din.

Les også: Norske ledere vet faretruende lite om IT-sikkerhet

Hva er 2FA (tofaktorautentisering)?

For å sikre brukerkontoen din så godt du kan, holder det ikke med et avansert passord. Du trenger også en fysisk lås. Har du det, må inntrengeren komme seg gjennom to dører eller faktorer for å få tilgang til for eksempel e-posten din. Dette kjære barnet har mange navn: tofaktor-verifisering, tofaktor-autentisering, totrinnskontroll, totrinnspålogging, totrinnsbekreftelse og så videre.

Avansert, sa du?

Neida, egentlig ikke. Sannheten er at du er godt kjent med tofaktorautentisering allerede. Både BankID og MinID er eksempler på dette, hvor du bruker en personlig «nøkkel» i tillegg til et personlig passord for å få tilgang til bankkontoen eller skattemeldingen din. I dag tilbyr mange leverandører tofaktorautentisering til nettbaserte tjenester gjennom koder du får tilsendt på SMS. Det eneste du trenger å gjøre er å aktivere det. Veldig enkelt og veldig verdifullt.

Besøk Visma Trust Center!

Mest populære